Sport
24.04.2020. 21:34
R. E. / Index. hr

"ŠOKIRAĆU SVET": Otkriveno kada je Džordan odlučio da napusti košarku

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prve dve epizode dokumentarca "Poslednji ples" otkrile su mnoge do sada nepoznate detalje o Majkl Džordanu, a jedan od njih baca sasvim novo svetlo na njegovu odluku o prvom odlasku u penziju 1993. godine.

Čikago Bulsi su te 1993. osvojili treću uzastopnu titulu NBA lige, a mesec dana uoči nove sezone Džordan je objavio da se povlači. Nikad zapravo nije dao konkretan razlog pa su se provlačile brojne teorije  - da je to učinio zato što su mu nekoliko meseci ranije ubili oca, da je to potez NBA lige kako bi se prikrila suspenzija zbog kockanja, ili da je jednostavno došlo do zasićenja i da je morao malo skloni od svega.

U svakom slučaju, po mnogima najbolji košarkaš svih vremena godinu i po dana se nije bavio sportom koji ga je proslavio, već bejzbolom.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

A u dokumentarcu je otkriveno da ta odluka nije bila nimalo brzopleta, već dobro promišljena, i da je najbliža posljednjoj od gorespomenutih teorija.

Mark Vancil, autor knjige "Rare Air" o Džordanu, ispričao je da mu je Džordan tu odluku najavio još na ljeto 1992. kad je s Dream Teamom osvojio olimpijsko zlato u Barseloni.

"Videlo se da je jako umoran. Pitao sam ga šta će da učini. Nakon duge pauze rekao je: 'Šokiraću svet. Ostaviću košarku i otići ču da igram bejzbol'", ispričao je Vancil u "Poslednjem plesu".

Ipak, Džordan to nije učinio te godine, nego je izdržao još jednu. Hteo je da odigra Olimpijske igre, a zatim da učini ono što nije uspelo ni Magicu Johnsonu ni Larryju Birdu - da osovji tri NBA titule zaredom.

Doduše, odluka je imala veze i s njegovim ocem Jamesom Jordanom. U poslednjem razgovoru s njim pre nego što će izgubiti život prilikom pljačke koja je otišla po zlu, pričali su o tome kako će igrati bejzbol, o čemu je njegov otac sanjao. I zaista, tri meseca kasnije ispunio je obećanje i šokirao svet.

Košarci se vratio u 1995., pa iako nije odmah te sezone osvojio totuli, već iduće godine je nastavio tamo gde je stao pre prvog odlaska u penziju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve