Sport
03.05.2016. 09:48
ekspres

ŠOU BEKAM: Čovek koji je fudbal odveo u Holivud i obratno

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Dejvid Bekam je bio talentovan igrač, ali planetarnu slavu i popularnost je pokupio pre svega jer je znao da objedini fudbal, estradu i veliki bizinis 

Dejvid Bekam; dečko iz komšiluka, tatin sin, brižan otac, kapiten Mančester junajteda i reprezentacije Engleske, suprug članice nekad slavnog britanskog benda “Spajs girls”, vlasnik šuta od 157,6 kilometara na sat i nešto malo sporijeg ali zato boljeg centaršuta, modna ikona, sportski idol, džentlmen, metroseksualac, promoter fudbala u Holivudu, glumac u najavi...

Ili jednostavnije - brend Bekam!

Nesuđeni vojnik

Dejvid Robert Džozef Bekam rođen je 2. maja 1975. godine u istočnoj londonskoj četvrti Lejtonston. Njegov otac Ted bavio se ugradnjom kuhinjskih elemenata, dok je majka Sandra radila kao frizerka. Odrastao je uz sestre Lajn i Džoan. U detinjstvu, kako je nedavno otkrio, nije imao velika interesovanja da postane fudbaler.

- Želeo sam da budem vojnik, pa sam marširao po kući, a sa drugovima u spavaćoj sobi napravio vojno sklonište.

Na sreću fudbala, brzo se demobilisao. Krenuo je ka “Old trafordu”. Sa Mančester junajtedom osvojio je deset trofeja, uključujući i pehar Lige šampiona posle mitskog preokreta sa Bajernom u finalu 1999, a upisao je i šest titula Premijer lige.

- Da mi je neko kao dečaku pričao kako ću igrati i osvajati trofeje sa Mančester junajtedom, rekao bih mu da je to nemoguće. Srećan sam što sam ostvario svoje snove. Jedno od najvećih dostignuća u karijeri mi je to što sam bio kapiten Engleske. Kad god sam oblačio dres nacionalnog tima, znao sam da predstavljam velikane koji su ga nosili pre mene, ali i svakog navijača koji sa puno strasti navija za Englesku.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(Photo by Joel Ryan/Invision/AP)

Viktorija kao prelomna tačka

Znao je da kolevku napuni suzama navijača. Crveni karton protiv Argentine na Svetskom šampionatu u Francuskoj 1998. bila je njegova crna tačka karijere posle koje je označen izdajnikom nacije. Pristalice “Gordog Albiona” ljutnja, ipak, nije dugo držala - sve mu je oprošteno.

Dejvid Bekam bio je talentovan fudbaler. Međutim, ono što će mu doneti planetarnu popularnost nisu duge lopte pune efea ili maestralni slobodni udarci, nego jedan susret koji se dogodio 1996. godine. Tokom humanitarne utakmice upoznao je članicu jedne od najtraženijih ženskih grupa na svetu “Spajs girls”. Bila je to Viktorija, poznatija kao „Poš Spajs”. Ona je u to vreme bila na vrhuncu popularnosti, dok je Dejvid bio tek fudbaler u usponu. Došlo je do još jednog susreta, i...ostalo je istorija. Viktorija i Dejvid venčali su se 1999. i izrodili četvoro dece - sinove Bruklina, Romea i Kruza, te ćerkicu Harper Seven.

“Moja supruga me istrgla iz albuma sa sličicama fudbalera. I ja sam nju skinuo sa televizora”, zapisao je Bekam u svojoj autobiografiji “Moja priča”.

Brzo je prestao biti samo fudbaler. Gde god bi se pojavio sa sobom je donosio - šou.

Prvi metroseksualac

Dejvid je nosio maramu na glavi, imao manikirane nokte, telo ukrašavao tetovažama, često menjao frizure...i pokrenuo novi trend - postao je prvi metroseksualac. Punio je naslovne strane i udarne televizijske emisije, ali nije to radio pijančenjima, ludim vožnjama, orgijama... Postao je ikona stila na prelasku između dva veka, deo opšte kulture, simbol jednog pokreta – Bekammanije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Dejvid je uspešna kombinacija ukrštanja dva talenta - za fudbalsku igru i za zarađivanje novca! Da je put do zvezda posut trnjem shvatio je kao dvadesetogodišnjak. Tada ga je menadžer "crvenih đavola" Aleks Ferguson  poslao na pozajmicu u Preston za mesečnu plaću od skromnih 400 funti. U kasnijim transferima naplaćivao je fudbalsko znanje i veštinu, ali i biznis umeće... Igrao je za Mančester junajted, Preston Nort End, Real Madrid, Milan, Los Anđeles Galaksi i Pari sen Žermen.

U svakom klubu je dobijao ogroman novac. I svaku funtu, evro ili dolar je opravdao. Niotkuda nije otišao kao nadmeni milioner. Njegova fudbalska zarada je veća od 200 miliona evra. Brend kome ni po završetku fudbalske karijere ne pada vrednost.} else {

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve