Društvo
05.02.2018. 15:19
R.E/ novosti.rs

SPORT: FSS bez 500.00 evra zbog "navijača"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

UEFA i FIFA su proteklih godina, izrekle veliki broj kazni Fudbalskom Savezu Srbije, zbog ponašanja navijača.

Sve kazne koje su stigle na adresu FSS, nisu vezane za sve navijače, već određenu grupu, koja iznova te stvari ponavlja. Od 2006. godine i naš savez je morao da uplati pola miliona evra na račun UEFA i FIFA.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kazne koje su bile pojedinačne u iznosile stotine hiljada evra, a primeri koji su obeležili period su duel mladih timova Srbije i Engleske u Kruševcu (2008), meč između Italije i Srbija, koji je prekinut (2010), još jedan prekid koji se dogodio u Beogradu na meču Srbija-Albanija (2014) i poslednji od prošle godine u Beču, na meču Austrija-Srbija, gde je došlo do buktanja nacionalizma.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ponašanja na sportskim događajima i zakonski akti, vrlo su precizno definisani kako treba da izgleda borba protiv huliganizma u Srbiji, ali to nažalost ostaje uvek samo na papiru.

"Da bi se neke stvari konačno promenile, potrebno je, najpre, da se poštuje aktuelna regulativa Vlade Republike Srbije koja kroz Nacionalnu strategiju za borbu protiv nasilja i nedoličnog ponašanja postoji već pet godina. Napominjem da su Fudbalski savez Srbije i njegovi predstavnici uključeni u rad Nacionalnog saveta za sprečavanje nasilja i negativnih pojava u sportu", naglašava Nebojša Ivković, nekadašnji generalni sekretar FSS, a sada dugogodišnji delegat FIFA i UEFA, stadionski i disciplinski inspektor UEFA.

Nema prevelike mudrosti šta treba raditi, veoma je jednostavno. Reči sa papira treba sprovesti u delo.

"Evropska kuća fudbala izuzetno vodi računa o sigurnosti svih učesnika fudbalskih mečeva, a mnogo važan sastavni deo svake utakmice su navijači. U UEFA je već u izradi novi Pravilnik o bezbednosti, kojeg će morati da se strogo pridržava i FSS. Ujedno, u pripremi je i Pravilnik o infrastrukturi, jer je dokazano da novi i komforniji stadioni u Evropi i svetu smanjuju rizik od huliganizma, samim tim i njegove posledice", dodaje Ivković.

Velika odgovornost ide prema medijima, koji kroz svoje objave glorifikuju i daju pažnju takozvanim navijačima. Strategija protiv nasilja u sportu od 2013. do 2018. godine nije dala konkretne rezultate, treba pogledati šta će ponuditi nova od 2018. do 2025. godine.

"Represivne mere daju u Evropi i svetu slabije rezultate od onih preventivnih. Jedna od njih je definisanje statusa navijačkih grupa kroz rad oficira za vezu sa navijačima, koji postoje u svim ozbiljnijim fudbalskim zemljama. Nemačka i Poljska su najbolji primeri za to", kaže Nebojša Ivković.

Najveće kazne (Ovo su samo od nekih najvećih u poslednje vreme, izrečene od strane FIFA i UEFA)

(2010) 120.000 evra za prekid meča Italija - Srbija u Đenovi

(2013) 81.000 evra za rasizam na meču U21 selekcija Srbija - Engleska

(2013) 53.000 evra zbog nereda na meču Srbija - Hrvatska

(2014) 120.000 evra za prekid meča Srbija - Albanija (čuveni slučaj "dron)

(2017) 73.000 evra zbog nacionalizma na meču Srbija - Gruzija

(2017) 93.000 evra zbog nacionalizma na meču Austrija - Srbija (isticanje zastave sa likom Gavrila Principa

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve