Sport
08.03.2018. 13:01
R:E/ Mihailo Paunović

SPORT: Na današnji dan održana "Borba veka" Ali-Frejzer

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net
"Večeras si u ringu sa Bogom".
"Ako si Bog onda si na pogrešnom mestu".
Čak i mi koji nismo bili rođeni u to vreme, čuli smo priču iz Medison Skver Gardena, priču o meču veka.
Teško da postoji osoba koja se razume u sport, a koja i dan danas ne poželi da se vrati u 1971. godinu i još jednom bude svedok borbe izmđu Muhamed Alija i Džo Frejzera. Na današnji dan pre 47 godina, Osma avenija u Njujorku je bila epicentar svih zbivanja, te večeri ispisana je još jedna stranica u istoriji sporta.
Na prvi pogled toliko slični, obojica rođeni na jugu tokom Drugog svetskog rata, odrastali u nemaštini, kroz ring su gradili svoj identitet, obojica osvajači zlatnih olimpijskih medalja, predodređeni da postanu veliki. I pored svih sličnosti rivalstvo između njih je bilo toliko da su se otvoreno mrzeli.
Stilom potpuno drugačiji, Ali je bio harizmatični brbljivac, plesač u ringu, savršene tehnike, dok je Frejzer bio dokaz da rad jede talenat, ulični borac, bez stila i garda nije štedeo ni sebe ni druge.
U areni od 36 kvadrata, okruženoj konopcima ovaj dvojac je te večeri prvi put ukrstio rukavice. Poput pravih gladijatora tukli su se svih 15 rundi, neumorno, ne mislići na to da li će živi izaći iz ringa, već samo na to da njegov protivnik padne prvi i ne ustane dok odbrojavanje od deset sekundi ne prođe. Iako je Aliju ovo bio prvi meč nakon trogodišnje pauze, bolje je počeo meč, međutim Frejzer se brzo konsolidovao i dominirao većim delom dvoboja. Jednoglasnom odlukom, nakon 15 rundi, Frejzer je naneo prvi poraz Muhamed Aliju i na taj način stvorio rivalstvo o kojem se i dan danas priča.
Te večeri 8. marta 1971. godine dvorana je bila krcata poznatim ličnostima koje su htele da bude deo istorije, od pisca Normana Mejlera, preko Vudija Alena, Natali Vud i Sinatre. Cena karte od 150 dolara i TV prava doneli su oranizatorima zaradu od dvadeset miliona dolara. Nakon ovog meča njih dvojica su bili akteri još dva istorijska meča koji su takođe postali antologijski.
Muhamed Ali i Džo Frejzer izronili su kao heroji jednog vremena toplo uljuljkanog u iluziji da je boks "plemenita veština", a da sport može biti veći od života.
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve