Sport
15.06.2022. 15:12
R.E.

Lep gest

Sportska hala u Španiji nosiće ime - Partizan

košarka
Izvor: Shutterstock

Nova sportska hala u Fuenlabradi, predgrađu Madrida, nosiće ime Partizan, u znak obeležavanja 30 godina od najvećeg uspeha ovog srpskog kluba – osvajanja titule prvaka Evrope u Istanbulu 1992. godine.

Košarkaški klub Fuenlabrada, koji za svoj procvat najviše duguje Partizanu, završava izgradnju objekta u kojem će od jeseni trenirati sve njene mlađe kategorije.

Ovakav čin zahvalnosti nije zabeležen u sportu – da klub iz jedne zemlje nazove svoju halu po klubu iz druge zemlje, što samo govori koliko je jaka veza između njih, piše "Sportklub"

Partizan će tako i zvanično postati treći veliki sportski simbol u Fuenlabradi, gradu sa blizu 200.000 stanovnika, pošto se fudbalski stadion zove "Fernando Tores” (fudbaler, rođen u Fuenlabradi), a košarkaška dvorana "Fernando Martin” (košarkaš, rođen u Madridu, nastradao u saobraćajnoj nesreći krajem 1989).

"Želimo da realizujemo tu ideju sklopu obeležavanja tridesete godišnjice uspeha Partizana. Budući da se sportska hala u kojoj igramo zove ‘Fernando Martin’, a fudbalski stadion ‘Fernando Tores’, voleli bismo da neki sportski objekat dobije ime ‘Partizan’“, kaže predsednik KK Fuenlabrada Hose Kintana Vijar, koji je bio gradonačelnik Fuenlabrade u vreme najvećeg uspeha crno-belih i mnogo je doprineo da se tada osećaju kao kod kuće.

"Predlog smo usaglasili s navijačima i pretplatnicima kluba, a preneli smo ga i gradskim vlastima. Namera nam je da Partizanovo ime ponese objekat u kom treniraju mladi talentovani igrači i igračice košarkaških selekcija iz Fuenlabrade. Sve ukazuje na to da će, ako postignemo dogovor, Partizan u septembru gostovati u Fuenlabradi, a Željko Obradović će voditi tim. Planirano je da tom prilikom svečano otvorimo tu halu“.

Zbog građanskog rata u Jugoslaviji, Partizan u sezoni 1991/92. nije mogao da igra u svojoj zemlji, a sve mečeve do finalnog turnira u Istanbulu, osim jednog, igrao je kao domaćin u Fuenlabradi. Pregovori su išli preko kompanije "Dorna” koja je tražila utočište za još dve ekipe iz Jugoslavije (Cibona, Jugoplastika).

Fuenlabrada je, kao najmlađi grad u Evropi, izabrala Partizan zato što je bio najmlađi tim u Evropi, ali i zbog talenta njegovih igrača. U to vreme košarka maltene nije postojala u tom gradu, a radost i ushićenje koje je Partizan doneo tim ljudima, probudila je kod njih strast prema tom sportu i dovela do toga da Fuenlabrada danas ima tim u najvišem rangu najbolje nacionalne lige Evrope.

"Kada je Partizan došao da igra kod nas, postojala je lokalna košarkaška liga u kojoj su manje-više igrali veterani, nije bilo poluprofesionalne niti profesionalne ekipe. Tada još nisu postojale ni škole košarke u kojima bi dečaci i devojčice mogli da treniraju. Mnoge stvari u gradu su tek počinjale da se razvijaju. Bilo je to vreme izrade novih planova za grad čiji je broj stanovnika neprestano rastao. Hala sportova ‘Fernando Martin’ bila je tek sagrađena i hteli smo da dobije određenu namenu, pa smo mislili da je igranje utakmica Kupa evropskih šampiona u košarci, današnje Evrolige, odlična prilika za to“, kaže Hose Kintana Vijar.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve