Sport
19.11.2023. 23:25
R.E.

Fudbal

Srbija na Evropskom prvenstvu posle 24 godine

1
Izvor: BETAPHOTO / SASA DJORDJEVIC

Fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se na Evropsko prvenstvo, prvi put posle 24 godine, pošto je u Leskovcu u poslednjem kolu kvalifikacija odigrala nerešeno sa Bugarskom 2:2.

Srbija je takmičenje u Grupi G kvalifikacija završila kao druga sa četiri pobede, dva remija i dva poraza, odnosno sa 14 sakupljenih bodova.

Pogotkom Miloša Veljkovića u 17. minutu Srbija je povela na stadionu "Dubočica", preokret Bugarskoj doneli su Georgi Rusev u 59. i Kiril Despodov u 69. minutu, dok je konačan rezultat postavio Srđan Babić u 82. minutu.

U drugom meču poslednjeg kola Grupe G, Mađarska je u Budimpešti pobedila Crnu Goru sa 3:1. Crna Gora je povela u 36. minutu pogotkom Slobodana Rubežića, a preokret Mađarskoj doneli su Dominik Saboslaj golovima u 67. i 68. minutu i Adam Nađ u 93. minutu.

Mađarska je na kraju prva na tabeli sa 18 bodova, Srbija druga sa 14, a Crna Gora treća sa 11 bodova. Litvanija je kvalifikacije završila sa šest bodova, a Bugarska sa četiri.

Srbija je od početka utakmice bila bolji rival na terenu, imala je loptu u svom posedu, a prvi je udarac oprobao Kostić u sedmom minutu kada je šutirao pored gola. Potom su u razmaku od dva minuta pokušavali Lukić i Gudelj, ali je golman Bugarske Naumov zaustavio oba udarca.

Izabranici Dragana Stojkovića su inicijativu materijalizovali u 17. minutu. Posle kornera, gužve u kaznenom prostoru i pokušaja Gudelja, lopta je stigla do Veljkovića koji je glavom poslao loptu iza leđa Naumova.

Četiri minuta kasnije veliku šansu imao je i Mitrović, ali je njegov udarac glavom, posle centaršuta Kostića, odbranio danas raspoloženi Naumov.

Posle agresivne igre u prvih dvadesetak minuta, Srbija je prepustila na kratko posed Bugarskoj i čekala svoju šansu iz kontranapada.

1
Izvor: BETAPHOTO / SASA DJORDJEVIC

U tih nekoliko minuta, Bugarska je prvi put i opasno zapretila. Kapiten Bugarske Despodov je u 28. minutu udarcem sa ivice kaznenog prostora gotovo savladao Vanju Marinkovića Savića, pošto je lopta posle njegovog šuta najpre pogodila prečku, a potom i stativu.

Rezultat se ni tada, kao ni do kraja prvog poluvremena nije promenio, pa je Srbija na odmor otišla sa golom prednosti. Međutim, u nastavku se situacija na terenu potpuno promenila.

Za razliku od početka prvog poluvremena, Srbija je loše krenula u drugo poluvreme, pa je Bugarska u 59. minutu stigla do izjednačenja. Posle nekoliko loših poteza odbrane Srbije, lopta je došla do Ruseva koji je ostao bez bloka i nije mu bilo teško da savlada Milinković Savića.

Mnogo bolju igru u drugom poluvremenu Bugarska je naplatila u 69. minutu kada je Despodov iskoristio veliku grešku Lukića i posle kontranapada savladao srpskog golmana.

1
Izvor: BETAPHOTO / SASA DJORDJEVIC

Kada je izgledalo da je Srbija potpuno isputila meč iz svojih ruku, usledilo je veliko slavlje na stadionu u Leskovcu u 82. minutu. Tadić je tada izveo korner, Babić je bio najviši u skoku i sproveo loptu iza leđa golmana Bugarske za veliki bod i plasman Srbije na EURO.

Utakmicu su iz lože stadiona "Dubočica" gledali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i prvi čovek Evropske fudbalske unije (Uefa) Aleksander Čeferin.

Srbija je 16. reprezentacija koje je obezbedila plasman na EURO, posle Albanije, Austrije, Belgije, Danske, Engleske, Francuske, Mađarske, Holandije, Portugala, Rumunije, Škotske, Slovačke, Španije, Švajcarske, Turske i domaćina Nemačke.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Veliki dan za srpski fudbal"
piksi fss

Piksi posle utakmice

19.11.2023. 18:12

"Veliki dan za srpski fudbal"

Selektor Srbije Dragan Stojković rekao je, posle plasmana svoje ekipe na Evropsko prvenstvo, da je današnji dan veliki za srpski fudbal i istakao da su njegovi igrači pokazali "strahovit mentalitet" protiv Bugarske i da su verovali do kraja.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
14°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve