Sport
29.03.2022. 12:26
Promo

Zanimljivo

Sve o tenisu u Srbiji što, verovatno, niste znali

tenis
Izvor: Shutterstock

Mi u Srbiji volimo da kažemo za sebe da smo "sportska nakcija", a u poslednje vreme i da smo "teniska nacija". Hajde da pogledamo koji faktori su uticali na to i da li smo u pravu...

Tenis je u Srbiji prisutan od kada i u zapadnim zemljama. Krajem 19. veka “niču” prvi tereni u Priboju, zatim na Paliću, a prvi put kada je Srbija učestvovala na Dejvis kupu bio je još 1929. godine.

Jugoslavija je imala i nekoliko prilika da zaigra u finalu ovog takmičenja, a 1939. na ovom turniru je i pobedila!

#1 Novak Đoković - svetski šampion i najveća inspiracija mladih tenisera

Karijera fantastične četvorke srpskog tenisa: Đokovića, Tipsarevića, Zimonjića i Troickog, osim zajedničkog mesta porekla, ima i isto vreme teniskih početaka - devedesete godine u Srbiji. Janko Tipsarević je jednom prilikom za Rojters, o treniranju, a posle i građenju teniske karijere u ovo vreme, izjavio:"Ljudi treba da budu svesni toga da smo sve postigli ni iz čega – iz blata”.

Jeste li znali da smo u više navrata proteklih godina imali čak pet predstavnika na ATP listi TOP 50 tenisera? To je čak 10 odsto, što je verovatno najviše teniskih uspeha po glavi stanovnika!

Novak Đoković u ovom trenutku u svojoj biografiji ima impozantne podatke. Na primer - on je teniser koji je najviše nedelja ikada bio broj 1 (361) i više je godina od bilo kog drugog tenisera završio kao broj 1 (7) na ATP listi.

Ovo znači da je obrajući rekorde uspeo da prestigne teniske legende, poput rivala Rafaela Nadala, Čeha Ivana Lendla i Amerikanaca Pita Samprasa i Džimija Konorsa.

Đokovića danas smatraju najboljim teniserom svih vremena, a i statistika to potvrđuje. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

#2 Heroine ženskog tenisa proslavile su Srbiju u lepšem delu belog sporta

Jelena Janković i Ana Ivanović pratile su uspeh svojih muških kolega, a Srbiji su takođe donele suze radosnice!

Obe su uspele da dođu do prvog mesta WTA liste, a 2008. godine tu su se našle i jedna kraj druge.

Rivalstvo između dve srpske teniserke inspirisalo je generacije koje su ih verno pratile. Posmatrajući njihove mečeve sa oduševljenjem, mnoge devojčice u Srbiji su počele da igraju beli sport.

Među njima su i Nina Stojanović i Olga Danilović, mlade nade ženskog tenisa u Srbiji, sa već obećavajućim uspesima. Navijaćemo za njih, a sigurni smo da će nam tek doneti mnogo radosti!

#3 Serbia Open - prvi srpski ATP turnir

Ne bi Srbija bila zemlja tenisa da nema i svoj ATP turnir!

Serbia Open ili Otvoreno prvenstvo Srbije u tenisu je deo ATP 250 serije. Prvi put je održan 2009. godine, a domaćin turnira bio je Novak Đoković.

Serbia Open održava se i ove godine u prestonici od 17. do 24. aprila, i to na modernim terenima Teniskog centra “Novak”. Srbija će ugostiti neke od najboljih igrača tenisa, kao što su: Gael Monfils (FRA), Dominik Tim (AUS), Kristijan Garin (CHI) i Karen Kačanov (RUS). Na turniru će zaigrati i najbolji teniser sveta.

Na SO 2022, u singlu će učestvovati 28 igrača u glavnom žrebu, od kojih će trojica dobiti "vajldkard“, a četvorica tenisera obezbediće učešće kroz kvalifikacioni deo turnira, koji se održava 17. i 18. aprila. U glavni žreb singla ulazi i 19 igrača na osnovu njihove pozicije na ATP listi, dok se u dubl konkurenciji takmiči 16 parova igrača. Sve mečeve na ovogodišnjem Serbia Open 2022 publika će moći da prati sa tribina od početka turnira, a ulaz će biti besplatan za kvalifakcione mečeve 17. aprila.

Karte su u prodaji, pa imate priliku da lično prisustvujete i novim istorijskim uspesima Srbije u ovom sportu! Budite svedok ispisivanja teniske istorije Srbije. SO će za svaku kupljenu kartu zasaditi jedno drvo u Beogradu i Srbiji, pa ćete prisustvom u publici, posredno učiniti i dobru stvar za životnu sredinu.

Ove godine se spisku sponzora najvećeg teniskog turnira u Srbiji pridružila i kompanija BIG, koja sprema niz iznenađenja za sve posetioce! Kreirana je izvanredna ponuda sportskih brendova u Beogradu, sportskih prodavnica u Novom Sadu i drugim gradovima u Srbiji!

#4 Otvaranje teniskih terena za treniranje mladih nada Srbije

U 21. vekom,zahvaljujući teniserima i tenisarkama koji su postigli svetske uspehe, popularnost tenisa u Srbiji doseže enormne granice! Kada igra Nole - zna se da nema gužve u saobraćaju, a da se kraj TV ekrana ostaje do poslednjeg gema!

Od 2009. godine kada Novak postaje svetski broj 1, raste i interesovanje za igranje tenisa, kako profesionalno, tako i rekreativno. Otvaraju se tereni, teniske škole i akademije, a i sami šampioni ulažu u ovaj sport u Srbiji.

Prema nekim podacima, u ovom trenutku u Beogradu ima čak oko 200 teniskih klubova, a svi igrači tenisa znaju da često nije lako pronaći slobodan termin na prestoničkim terenima.

Hvala vam, šampioni!

 

#5 Medijska popularizacija tenisa u Srbiji

Gde su sportske legende, tu je i interesovanje publike, a gde je publika zainteresovana - tu su i mediji.

Mediji su svakako izuzetno doprineli popularizaciji belog sporta u našoj zemlji. Pratili smo svaki korak naših tenisera i teniserki, uvek im pružajući podršku. Statistike pokazuju da su upravo naslovi o Noletovim uspesima uglavnom i oni koji su najčitaniji tog dana!

Ostaje da pratimo naše teniske zvezde, bodrimo ih na svakom turniru i imamo na umu Noletovu izjavu povodom slabljenja klubskog tenisa u zemlji od prošle godine da: “Tenis u Srbiji umire”, pa podržimo beli sport kad god se za to ukaže prilika.

Vidimo se na Serbia Open-u!

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

I ruski teniseri su sankcionisani
Tenis

Rat u Ukrajini

01.03.2022. 22:00

I ruski teniseri su sankcionisani

Međunarodna teniska federacija (ITF) suspendovala je teniske saveze Rusije i Belorusije sa međunarodnih takmičenja, zbog ruske invazije na Ukrajinu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve