Sport
20.04.2022. 10:28
R.E./The New York Times

Događaj godine

Sve što treba da znate o Svetskom prvenstvu u Kataru

Svesko prvenstvo u Kataru
Izvor: Shutterstock

Svetsko prvenstvo u Kataru definitivno je najiščekivaniji sportski događaj ove godine. Najbolje reprezentacije sveta naći će se na jednom mestu i boriće se za prestižan trofej koji je san svakog fudbalera. Francuska će braniti titulu, Kristijanu Ronaldu i Lionelu Mesiju će ovo verovatno biti poslednje Svetsko prvenstvo, dok će neki novi klinci skrenuti pažnju ljubitelja fudbala koji će ih obožavati narednih godina...

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih će navijači otići u Katar na Svetsko prventvo i uživati u 64 utakmice koje će biti na programu od 21. novembra do 18. decembra. Međutim, postoji dosta razloga zbog kojih bi trebalo razmisliti o putovanju u Katar. The New York Times je pisao o svemu onomome što bi trebalo da znate o Svetskom prventvu u Kataru i tom prilikom naveo dobre i loše strane Katara kao domaćina Svetskog prvenstva.

Ukoliko planirate da prisustvujete ovom spektaklu već je vreme da obezbedite karte i smeštaj u kom ćete boraviti.

Cene karata se kreću od 70 do 220 dolara za pojedinačne mečeve grupne i nokaout faze dok će ulaznice za finale koštati od 600 do 1.600 dolara.

Qatar Airways nudi all-inclusive pakete koji uključuju karte za utakmice, letove i smeštaj. Tako na primer jedan paket sa ulaznicama za utakmice u SAD (tri ulaznice za grupnu fazu plus utakmica osmine finala) košta 6.950 dolara po osobi. Ostali paketi se kreću od 4.50 dolara do 7.300 dolara.

Ukoliko uspete da nabavite karte sledeća stvar koju bi trebalo da uradite jeste da nabavite "Hayya card"– univerzalnu identifikacionu kartu za posetioce Svetskog prvenstva. Hayya Card ne samo da služi kao viza za ulazak u Katar, već mora da se pokaže i prilikom ulaska u stadion. 

Svetsko prvenstvo
Izvor: Shutterstock

Katar je inače ubedljivo najmanja država koja je dobila mogućnost da bude domaćin Svetskog prvenstva. Ova činjenica će na neki način olakšati boravak navijača na turniru jer neće morati mnogo da putuju da bi pratili svoju reprezentaciju. Svih osam stadiona na kojima će se igrati utakmice nalaze se radijusu od 35 milja od Dohe. Dok se do čak pet od osam stadiona može se stići metroom što je velika olakšica.

U trenutku kada je Katar dobio pravo da bude domaćin Svetskog prvenstva jedna od glavnih tema, koju su svi komentarisali, bila je bila visoka temperatura u državi. Ona je uosalom i razlog zbog kog je raspored utakmica pomeren sa uobičajenog letenjeg termina na sredinu novembra.

Međutim i pored toga u Kataru će u tom periodu biti jako toplo. Zbog toga će urakmice počinjati kasno popodne i uveče, a svi stadioni će biti klimatizovani.

Koronavirus
Izvor: Shutterstock

Što se tiče pravila o koronavirusu u zemlji, Katar trentno zahteva od posetilaca da pokažu ili dokaz o vakcinaciji ili potvrdu o oporavku kako bi izbegli karantin. Jedna od mogućnosti je i negativan rezultat testa koji nije stariji od 48 sati.

Za ulazak u mnoge institucije potreban je dokaz o vakcinaciji, dok su zaštitne maske potrebne u javnom prevozu, stadionima i hotelima.

Ono što posetioci neće moći da vide kada se reflektori na stadionima upale jeste zabrinutost za ljudska prava koja je velika uoči ovog Svetskog prvenstva.

Zabirnutost postoji od trenutka kada je Katar imenovan za domaćina. Dok je mala država požurila da izgradi sedam novih stadiona, aerodrom, tranzitni sistem, hotele, stanove i drugu infrastrukturu... Ubrzo su pristizale optužbe na račun države zbog ophođenja prema migrantskim radnicima koji su radili na ovim projektima.

Amnesti internešenel, organizacija za zaštitu ljudskih prava, optužila je Katar da se služi prinudnim radom. Skrenula je pažnju na prekomerni rad, na to da radnici nisu plaćeni, da rade u teškim uslovima… Država je uvodila reforme i organizatori su naveli da su poboljšali uslove radnika..

Takođe, dosta je bilo reči i o tretmanu prema LGBT populaciji. Zakoni u zemlji homoseksualnost čine nezakonitom i kažnjiva je kaznom do tri godine zatvora. Katar ne priznaje istopolne brakove, a protesti za prava homeseksualaca su zabranjeni.

The New York Times u tekstu takođe navodi da navijači koji će prisustvovati na Svetskom prvenstvu treba da imaju na umu da je Katar kontroverzna muslimanska zemlja i da bi posetioci trebalo da budu svesni njihovih zakona i običaja. Na primer, zabranjeno je piti u javnosti. Tokom Svetskog prvenstva alkohol će biti dostupan na određenim emstima kao što su hoteli i posebne "fan zone" ali javno opijanje može dovesti do đestomesečne zatvorske kazne.

"Očekuje se da posetioci pokažu poštovanje prema lokalnoj kulturi izbegavajući pretereano otvorenu odeću u javnosti. Generalno se preporučuje muškarcima i ženama da prekriju ramena i kolena“, savetuje se na zvaničnom sajtu "Visit Qatar".
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sport – prljavi poligon politike
patike, adidas, fudbal

Političke igre

27.03.2022. 01:16

Sport – prljavi poligon politike

U komplikovane i složene političke igre ovih dana uključio se i sport. Naravno, bez svoje volje i saglasnosti. Ali, to nije prvi put. Primera iz istorije sporta je bezbroj.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
9°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve