Sport
29.08.2022. 07:30
Beta

Evropsko prvenstvo

Svetislav Pešić nakon meča sa Turskom: "Ovo je recpet"

1
Izvor: Beta / AP / Darko Vojinovic

Selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić izjavio je da je prvo poluvreme meča sa Turskom "recept" kako bi Srbija trebalo da igra na Evropskom prvenstvu.

 

"Čestitke mom timu. Veoma važna pobeda za nas. Prvih 20 minuta je recept kako želimo da igramo na Evropskom prvenstvu. Tada je odbrana bila odlična, a igrali smo i veoma pametno u napadu", izjavio je Pešić, a preneo Košarkaški savez Srbije.

Srbija je u nedelju uveče pobedila u gostima Tursku sa 79:72, u šestom kolu Grupre I treće runde kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

"Turski tim je zaslužan što smo izgubili ritam utakmice u drugom poluvremenu. Oni nisu imali drugu opciju. Rizikovali su sa brzim šutevima, igrali veoma agresivno u odbrani, na ivici faula. Ne mogu da kažem da je svaki kontakt bio faul, ali bili su veoma agresivni. To je razlog zašto smo izgubili kontrolu utakmice", dodao je Pešić.

Srbija je na poluvremenu vodila sa 19 razlike, ali je Turska uspela da se vrati u drugom delu i na nešto više od tri minuta pre kraja stigne do izjednaačenja.

"U smislu pripreme za Evropsko prvenstvo, to nije ni tako loše. Veoma je važno da smo se vratili. Nismo samo pokazali mentalni karakter, već smo u poslednjih pet minuta tačno znali šta želimo da igramo u napadu. To je još jedna pozitivna stvar za mene", izjavio je selektor Srbije.

Reprezentativac Srbije Marko Gudurić je rekao da je ekipa "opet pokazala karakter" i da je ovo "veoma bitna pobeda.

"Veoma bitna pobeda. Opet smo pokazali karakter. Malo smo drugo poluvreme lošije otvorili, ali možda i nije loše da malo osetimo taj pritisak pred Evropsko prvenstvo. Da nastavimo da gradimo naš sitem", rekao je Gudurić.

Marko Jagodić Kuridža je izjavio da je Srbija odigrala "savršeno prvo poluvreme", ali da je "teško objasniti" šta se desilo u nastavku meča.

"Imali smo savršeno prvo poluvreme, teško je objasniti šta se desilo posle, vratili su se… Pokazali smo karakter što je važno, srećan sam zbog toga", izjavio je Jagodić Kuridža.

Košarkaši Srbije pobedili su Tursku sa 79:72 (26:11, 21:17, 18:27, 14:17).

Najbolji kod Srbije bio je Nikola Jokić sa 24 poena i deset skokova, a pratili su ga Marko Gudurić i Nikola Kalinić sa po 14 poena. Vladimir Lučić je zabeležio 11 poena i, četiri skoka i tri asistencije.

Kod Turske su se izdvojili Čedi Osman sa 22, Furkan Korkmaz sa 18 i Alperen Šengun sa 17 poena.

Srbija je bolje ušla u meč, i prvenstveno zahvaljujući dobroj roli Jokića, na prvu pauzu je otišla sa 15 poena prednosti.

U drugoj deonici, naši košarkaši su u nekoliko navrata uspeli da zaustave nalet Turske, i nisu dozvolili protivniku da se spusti na jednocifrenu razliku. Nikola Kalinić je pogodio trojku sa više od pola terena u poslednjoj sekundi prvog poluvremena, i Srbija je na odmor otišla sa 19 poena prednosti 47:28.

Najbolji kod Srbije u prvom poluvremenu bio je Nikola Jokić sa 19 poena, a pratio ga je Vladimir Lučić sa devet. Kod Turske su se izdvojili Alperen Šengun sa 11 i Furkan Korkmaz sa devet.

Turska je mnogo bolje zaigrala u drugom poluvremenu, i polovinom treće četvrtine uspela je serijom od 12:0 da smanji prednost na sedam poena. Srbija je uspela da zaustavi nalet Turske i u poslednju deonicu se ušlo sa dvocifrenom prednošću za našu selekciju 65:55.

Turska je bolje ušla i u poslednju deonicu, i na nešto više od tri minuta pre kraja uspela da stigne do izjednačenja. Nakon tehničke greške Nikoli Kaliniću, Turska je vezala dva faula u napadu, a Srbija je trojkom Kalinića i poenima Gudurića sa linije slobodnih bacanja ponovo stigla do prednosti koju je sačuvala do kraja meča.

Srbija je zabeležila po tri pobede i poraza i zauzima četvrto mesto u grupi, dok je Turska sa dve pobede i četiri poraza na petom mestu.

U narednom kolu, Srbija će u novembru u gostima igrati protiv Velike Britanije, dok će Turska dočekati Belgiju.

Plasman na Svetsko prvenstvo obezbediće tri najbolje plasirane selekcije iz grupe.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Svetislav Pešić se obratio novinarima: "Niko nije otpisan, precrtan"
1

Košarka

15.08.2022. 15:43

Svetislav Pešić se obratio novinarima: "Niko nije otpisan, precrtan"

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić izjavio je u Beogradu da je odlučio da dosadašnji kapiten Miloš Teodosić ne bude više u nacionalnom timu jer nije mogao da mu ponudi "status i mesto koje je dosad imao u reprezentaciji".
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve