Sport
23.12.2023. 10:33
R.E./RTS

Svetislav Pešić

Pešić: "Košarka na ovim prostorima nikada nije bila popularnija"

Svetislav Pešić
Izvor: EPA / FRANCIS R. MALASIG

Navršava se veliki jubilej, košarka je stigla u Srbiju davne 1923. godine. Od prvog teksta u Politici u kojem je pisalo da je sportski klub Jugoslavija osnovao odeljak za popularnu igru "basketbol", do svetskih naslovnica i medija u kojima piše da je Srbija zemlja košarke prošlo je 100 godina.

"Ono što je nekako u ovom sportu najvažnije je taj kontinuitet koji je uspostavljen. Od vremena, rekao bih, od osvajanja prve medalje na Evropskom prvenstvu 1961. godine ovde u Beogradu, u finalu protiv Rusa, pa sve posle toga što se dešavalo, obeleženo je sa ogromnim sportskim rezultatima jugoslovenske, a onda i srpske košarke", rekao je selektor reprezentacije Srbije.
 

Ističe da je popularnost košarke u Srbiji sve veća iz godine u godinu.

"Ovo podneblje proizvelo je pre svega dosta vrhunskih igrača, naravno i trenera. Košarka je postajala praktično sa fudbalom ili pored fudbala najpopularnija sporedna stvar na ovim našim prostorima. I danas, došli smo dotle da u Evropi pored Litvanije u Srbiji fudbal nije najpopularniji sport. Ja vrlo često kažem da košarka nikada na ovim prostorima nije bila popularnija. Naravno, da je uticaj i NBA-a i naših igrača koji igraju u NBA-u doprineo da se košarka danas u Srbiji proširi.

Pešić je romantičarski zaključio da je košarka usađena u svakog građanina Srbije i da je to jedan od najlepših osećaja za njega.

"Jednostavno, košarka je u svakom od nas i u navijačima i u igračima, i u trenerima. Ona teče u venama svakog građanina Srbije i to je jedan lep osećaj za nas koji smo u tom sportu", zakljuio je popularni Kari za RTS.

Olimpijske igre, sledeće važno takmičenje

Selektor nije želeo da priča o potencijalnom sastavu za predstojeće Olimpijske igre, i nije želeo da komentariše izjavu Nikole Jokića u kojoj je centar Denvera rekao da će Pešić biti prvi koji će znati da li će se najbolji košarkaš sveta pridružiti reprezentaciji u Parizu.

"Otprilike znamo protiv koga ćemo u Parizu da igramo, a sa kim ćemo mi da igramo, sa kojim igračima, to je naravno prerano. Ono što je tačno je da smo mi sada u ove dve godine, otkad sam ja selektor i trener reprezentacije, ipak uspostavili jedan sistem kad je u pitanju reprezentacija", rekao je Svetislav Pešić.
 

Nagovestio je da će mladi košarkaši zaigrati u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

"U reprezentaciji nikada nema takozvane smene generacija, ali ovo vreme koje je sada pred nama biće iskorišćeno da i neki mlađi igrači dobiju svoju šansu. Pred njima su sada u februaru kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2025. godine. Igramo kod kuće sa Finskom i u gostima sa Gruzijom i nakon toga praktično nemamo nikakav program. Kao što znate, igra se klupko takmičenja i u Evropi i u NBA-u i onda dolaze pripreme, odnosno Olimpijske igre", rekao je osvajač srebra na Mundobasketu.

Pešić se ponovo osvrnuo na Nikolu Jokića, najboljeg košarkaša planete u trenutku koji je ranije otkazivao igranje za Srbiju.

"Dobra je stvar da definitivno imamo ekipu i igrače koji ne samo što žele da igraju za reprezentaciju, to se nikada nije postavljalo. Iako naravno u medijima se uvek postavlja pitanje zašto ova igra, zašto ovaj ne igra, pa ponekad su i navijači ljuti i na Jokića i na neke druge igrače. Međutim, treba razumeti da je sve to dosta teško zbog takvog sistema takmičenja gde je mnogo utakmica, dolazi do povrede, dolazi do mentalnog zamora, ja bih rekao", zaključio je Pešić.

Povratak u Srbiju delo nostalgije i emocija

Svetislav Pešić je najviše trenerskog perioda proveo u Španiji i Nemačkoj, a najmanje u Srbiji i ističe da je jedan od razloga za povratak na klupu reprezentacije baš taj.

"Verovatno je jedan od razloga, jer je nekako emotivno i nostalgično. Ja kada sam dolazio ovde preko leta, uvek bih ostajao malo duže, ali obaveze koje treneri imaju su takve da ste stalno u pokretu. Ja sam uvek u Srbiji, znači ja mentalno nikad ne odem iz Srbije. Ako nisam fizički tu, ja sam tu. Evo sad sam praktično trener reprezentacije, mnogo provodim vremena ovde i trudim se koliko mogu i koliko mi svi ostali dozvoljavaju da pomognem. 
 

Selektor smatra da je uvek više voleo da vidi proces nego uspeh.

"Ponekad je najbolje da neko za tebe donese odluku, jer onda nemaš nikakve šanse da pogrešiš. Svi smo mi na neki način treneri, svi imaju različite puteve. Moj put je, možda različit od ostalih, što mi kažemo da ne dođeš na gotovo, nego taj proces, proces do nekog sportskog rezultata. Tako je bilo u Nemačkoj, tako je bilo u svim, rekao bih, projektima, klubovima gde sam ja do sada radio. Ja sam nekako uvek bio više zainteresovan za proces, ne za rezultat", rekao je Pešić.

Ističe da košarka nije jedina stvar kojom želi da nauči igrače.

"Uvek sam smatrao da je moj posao kao trenera, proces u kome mi živimo, u kome pokušavamo da pravimo i ekipu, i da razvijemo igrače iz aspekta i košarke i da budu bolji ljudi. I to je nešto što još uvek duboko u meni stvara neke nove izazove koji mene inspirišu," dodao je selektor.

Pred Evropsko prvenstvo u nemačkoj 2022. godine Pešić je iz ekipe odstranio Miloša Teodosića.

Ponekad se podrazumeva da u reprezentaciji treba da igraju 12 najboljih igrača, a ja to ne mislim. Smatram da u reprezentaciji treba da igraju sigurno najbolji, ali oni koji se najbolje između sebe slažu. Jedna ekipa, naravno, za vrhunske rezultate potrebni su i izuzetni igrači. To znači igrači visokog kvaliteta, jer na kraju krajeva košarka je takav sport da u neizvesnim, u teškim utakmicama, igrači donose odluke u zadnjim sekundama."

Selektor je još uvek "gladan" uspeha

Pešić je 2002. godine sa Jugoslavijom osvojio zlato na Svetskom prvenstvu, dok je njegov sin Marko sa reprezentacijom Nemačke osvojio bronzu. Tada je Pešić u jednoj izjavi rekao da mu ništa više nije potrebno u životu.

"Iskreno da vam kažem, tad sam se stvarno pitao zato što je to i moj sin Marko bio sa leve strane. Oni su osvojili bronzanu medalju na Svetskom, mi smo kao što se zna osvojili zlato, a sa te leve strane su bili deset mojih igrača za te vreme moje karijere u Nemačkoj i to je bilo jedno ogromno zadovoljstvo. Pomislio sam: Najbolje je sada da nešto drugo počneš da radiš, šta ti više treba? Tako da za mene to je bio jedan od najmotivnijih osjećaja ili događaja u toj mojoj karijeri. Ipak, kao što sam malopre rekao, u mojim venama i dalje teče ta krv. Tako da, uvek imam nove izazove", rekao je selektor Srbije.
 

Košarkaškom sistemu su potrebne promene

Smatra da je moguće unaprediti i popraviti košarkaški sistem.

"Evo, voleo bih kad bi u Srbiji ne samo postizali sportske rezultate, već kada bi kompletan taj sistem malo prilagodili. Ponekad mi smeta što smatramo da je sve super, da je sve dobro, a naravno da nije. I nigde nije dobro, i svuda je moguće da to malo bude uređenije bolje. Ja sam to dosta, pa sam već i dosadio, verovatno ovima koji to malo više prate košarku" istakao je selektor.

Ističe da je najveći problem u srpskim takmičenjima.

"Bez adekvatnog sistema takmičenja, mislim da mi imamo vrlo malo šanse da pravimo te sportske rezultate i da razvijamo naše potencijale kad su u pitanju mladi igrači. Znači, sistem takmičenja na nivou Srbije je, kao što se kaže, prevaziđen i mi moramo tu da pronalazimo neka nova rešenja, ako želimo i dalje da budemo kompetitivni i da naši mladi igrači ostaju ovde i da dobiju bolji način da se razvijaju, ne da idu tako mladi u inostranstvo" zaključio je za kraj Pešić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve