Sport
08.11.2022. 15:30
Beta

Košarka

Svetislav Pešić: "Važno je da me čujete"

SVETISLAV PEŠIĆ 8. 11. 2022.
Izvor: EPA/ EFE / Javier Lopez Hernandez

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić rekao je da očekuje zahtevnu utakmicu protiv Velike Britanije, kao i da zbog poznatih okolnosti neće računati na najjači sastav.

"Imaćemo zahtevnu utakmicu, oni su pobedili Tursku i izgubili su u poslednjem minutu od Letonije. Radi se o ekipi koju mi respektujemo i pripremamo se kao da je poslednja utakmica i svaka kvalifikaciona može da bude poslednja, pogotovo sada kada se približava odluka", rekao je Pešić na konferenciji za medije.

Košarkaši Srbije gostovaće u petak u Njukaslu selekciji Velike Britanije, u utakmici trećeg kola druge runde kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023.

Srbija zauzima četvrto mesto u Grupi I sa tri pobede i tri poraza, dok je Velika Britanija na poslednjem šestom mestu sa jednom pobedom i pet poraza.

Nakon tog duela Srbija tri dana kasnije dočekuje Tursku, u hali "Aleksandar Nikolić".

Pešić je istakao da je dobro započeta druga runda kvalifikacija, za razliku od prve runde i toga da se nisu računale pobede protiv Slovačke.

Selektor je dodao da je u kvalifikacijama nastupalo čak 38 igrača, kao i da nema kontinuiteta.

"Važno je da me čujete, da smo mi u kvalifikacionim prozorima prošli kroz vrlo naporan proces, gde smo protiv Grčke i Turske igrali sa 31 igračem, a sada postižemo apsolutni rekord sa 38 igrača", rekao je on.

Pešić je ocenio da se razlika između košarkaških "velesila" i manjih zemalja smanjila.

"Mi smo dobili najteže protivnike u smislu Belgije i Letonije, koje nisu šampioni Evrope, ali su ekipe koje imaju kontinuitet i igraju u istom sastavu. Naša košarka je bolja, mi smo ukupno bolji od njih, ali to su ekipe koje su igrale u kompletnom sastavu, a mi smo pravili ekipu koja nije zavisila od naših želja", istakao je on.

On je dodao da je veliki broj igrača u kvalifikacijama bio dobar za analizu ukupnog potencijala.

"Dobili smo apsolutni pregled na koje igrače može da se računa za Olimpijske igre 2024. godine, ako se kvalifikujemo ili posle", rekao je Pešić.

Pešić je istakao da je odnos izmedju Medjunarodne košarkaške federacije (Fiba) i Evrolige loš, kao i da je posledica toga da i u ovom zahtevnom "prozoru" ne može da računa na najjači tim.

"Imali smo odlične razgovore sa Partizanom i Crvenom zvezdom, oni su nam izašli u susret i oni imaju utakmice u Evroligi. Španski klubovi nisu dozvolili svojim igračima, Baskonija nije pustila Vanju Marinkovića, a Barselona Nikolu Kalinića", dodao je on.

Selektor Srbije je rekao da očekuje da će se Vasilije Micić (Efes), Marko Gudurić (Fenerbahče) i igrači Bajerna Ognjen Jaramaz i Vladimir Lučić priključiti selekciji za meč protiv Turske.

Pešić je dodao da je Nemanja Nedović zamolio da preskoči naredna dva meča, pošto još uvek nije u pravoj formi, dok se Ognjen Dobrić povredio u ponedeljak i nije jasno da li će moći da igra.

U predstojećim mečevima neće igrati ni košarkaši CSKA iz Moskve Dejan Davidovac i Nikola Milutinov, pošto moskovski klub nije uspeo da odloži mečeve u VTB ligi.

Ocenio je selektor da je Stefan Jović u dobrom fizičkom stanju, nakon što je mesec dana pauzirao zbog povrede, dok je istakao da će Luka Mitrović iz Zvezde i Danilo Andjušić ekipi doneti veliko iskustvo.

Pešić je rekao da je od početka mandata pokušavao i zajedno sa ostalim regionalnim savezima molio da se odlože utakmice ABA lige pred "prozore".

"Mi nemamo taj luksuz koji ima Turska, oni su sad odložili utakmicu regularnog kola, oni su već u subotu imali kompletan sastav i sad se igrači vraćaju u Fenerbahče i Efes za Evroligu", rekao je on.

Pešić je istakao da je uvek važno otići na Svetsko prvenstvo, a da je on došao da napravi uspehe.

"Svaki uspeh ne mora da znači da košarka napreduje. Uvek to govorim, u Srbiji popularnost se povećava, a potencijali se smanjuju", rekao je Pešić.

Direktor reprezentacije Dragan Tarlać rekao je da je posle prvog kruga bilo jasno da treba ići od utakmice u utakmicu i ostati u prilici da se plasira na Svetsko prvenstvo.

"To smo i uradili i u četvrtom prozoru sa najjačim timom pobedili Grčku i Tursku i sada nam to daje šansu da iz utakmice u utakmicu pobedama ostanemo na putu plasmana na Svetsko prvenstvo", ocenio je Tarlać.

Utakmica između Velike Britanije i Srbije na programu je u petak od 20.00 časova.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve