Sport
17.02.2023. 10:48
Beta/AFP

Sebastijan Kou

"Svetska atletika će prvo preispitati antidoping sankcije Rusiji"

Atletika
Izvor: Shutterstock

Predsednik Međunarodne atletske federacije Sebastijan Kou izjavio je da će ta organizacija prvo proučiti status ruskih sportista iz ugla antidoping sankcija, pre nego što ga razmatra iz ugla vezanog za rat u Ukrajini.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) nedavno je razljutio Kijev predlažujući mapu puta za povratak ruskih i beloruskih sportista - kojima je zabranjeno učešće na većini sportskih takmičenja već godinu dana - pod neutralnom zastavom, pod uslovom da "nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini".

Na svom sledećem sastanku Saveta u martu, Međunarodna atletska federacija (Svetska atletika) raspravljaće "konkretno o planu vraćanja (sportista) u vezi sa gnusnim napadima na integritet našeg sporta kroz doping", rekao je danas Kou u Australiji.

Ruski atletski savez je zbog dopinga suspendovan još od kraja 2015. godine, a njegovi sportisti su primorani da na velikim svetskim takmičenjima učestvuju pod neutralnom zastavom.

Svetska atletika će na tom narednom sastanku dobiti izveštaj radne grupa odgovorne za procenu napretka Rusije u borbi protiv dopinga.

Tek posle razmatranja tog izveštaja, "preći ćemo na drugu temu", onu o Ukrajini, dodao je Kou, ne dajući precizniji raspored.

U decembru je šef svetske atletike upozorio da je situacija u njegovom sportu "malo složenija" zbog antidoping sankcija koje pogađaju ruske sportiste već godinama.

Što se tiče posledica invazije na Ukrajinu, on je rekao je njegov stav "veoma jasan".

"Svi sportisti, kao i pomoćno osoblje, isključeni su iz svih takmičenja koje organizuje Svetska atletika u bliskoj budućnosti", rekao je tada Kou.
 

Od tada je predlog MOK-a o povratku ruskih i beloruskih sportista, uključujući Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, izazvao pometnju, a Kijev ga smatra "nedopustivim".

Zemlje koje podržavaju Ukrajinu zapretile su bojkotom međunarodnih takmičenja u slučaju prisustva ruskih i beloruskih sportista, čak i pod neutralnom zastavom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Letonija bojkotuje Olimpijske igre u Parizu?
olimpijske igre

"Problem" Rusi i Belorusi

01.02.2023. 14:09

Letonija bojkotuje Olimpijske igre u Parizu?

Letonija će razmotriti bojkot Olimpijskih igara u Parizu sledeće godine ako sportistima iz Rusije i Belorusije bude dozvoljeno da učestvuju nakon ruske invazije na Ukrajinu.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
23°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve