Sport
10.12.2020. 20:18
Tanjug

"Tajm" izabrao Lebron Džejmsa za sportistu godine

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američki magazin Tajm izabrao je košarkaša NBA lige Lebrona Džejmsa za sportistu godine, objavio je danas taj ugledni list.

U obrazloženju odluke navodi se da je ovaj košarkaš Lejkersa iz Los Anđelesa uspostavio novu paradigmu u kojoj, navodi se komercijalni uticaj postoji uz politički princip.

Tajm podseća da je Džejms krajem juna ove godine, a podstaknut pokretom "Blek live metters" osnovao neprofitnu organizaciju "Više od glasa" sa ciljem privlačenja sve većeg broja ljudi na birališta.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ERIK S. LESSER SHUTTERSTOCK OUT

Do avgusta skoro 50 sportista, zabavljača i medijskih ličnosti mu se pridružilo, a sama organizacija je do održavanja izbora regrutovala više od 40.000 radnika za izbore i u mestima kao što su Atlanta, Milvoki, Detroit i Filadelfija, što su sve gradovi koji su pomogli davanju ključnih glasova kandidatu demokrata Džo Bajdenu.

Džejms je podsticao svoje pratioce na Tviteru, njih 48 miliona da glasaju, a sebe je prikazivao na bilbordu na kome je pisalo "glasaj ili umri", što je, navodi Tajm najistaknutiji primer sve većeg aktivizma koji se proširio u sposrtkom svetu u 2020. godini.

"Podstaknuti pandemijom koja je nesrazmerno oduzela živote i živote obojenih građana, policijskim ubistvima nenaoružanih Afroamerikanaca, svi od sportista na koledžima, teniskih zvezda, vozača trkačkih automobila izjašnjavali su se protiv rasne nepravde", navodi Tajm i dodaje da je on svoj bol i bes usmeravao na akcije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve