TAJSON FJURI: I ja sam žrtva rasizma, a ne samo crnci

TAJSON FJURI: I ja sam žrtva rasizma, a ne samo crnci

EPA-EFE/ETIENNE LAURENT


Svetski bokserski prvak u teškoj kategoriji po WBC verziji Britanac Tajson Fjuri, čiji je nadimak Kralj Roma, izjavio je da je žrtva rasizma zbog svog porekla.

“Ja sam beli muškarac, ali i danas, 2020. godine žrtva sam rasizma jer sam ‘traveller’, beli Rom”, kazao je Fjuri u emisiji Dobro jutro Britanija na televizijskoj mreži ITV, prenosi Index. hr.

 EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Povod razgovoru bili su protesti u SAD-u koji traju već danima nakon što je Afroamerikanac Džordže Flojd umro zbog policijske brutalnosti prilikom privođenja u Minneapolisu.

“I dan danas ćete na vratima pabova i restorana moći da naiđete na natpis ‘nije dozvoljen ulaz travellerima’. Još uvek je prihvatljivo biti rasist prema Romima u Velikoj Britaniji i svetu, i niko ništa ne preduzima u vezi toga”, rekao je Fjuri i dodao: “Nisu samo crnci žrtve rasizma. Takođe, svako može biti rasist, bez obzira na boju kože ili poreklo.”

  EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Otkrio je kako njemu i njegovoj ženi Paris 2016. godine nije dozvoljen ulazak u jedan restoran u Veliki Britaniji, i to nakon što je postao svetski prvak u teškoj kategoriji savladavši Vladimira Klička: “Kazao sam joj kako sam ja svetski prvak u teškoj kategoriji koji predstavlja ovu zemlju, a ne samo neki Rom. Ona mi je odgovorila da to nema veze jer sam ‘traveller’, a njima nije dozvoljen ulazak u restoran.”

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar