Sport
20.12.2019. 15:18
R. E. / Index. hr

"TAKTIKA JE SR**E" Alegri: Šta ja imam novo da naučim Ronaldinja i Ronalda?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Maksi Alegri dao je sjajan intervju za ESPN. Trener koji je osvojio Skudeto s Milanom, a zatim od 2014. do proleća ove godine s Juventusom uzeo pet uzastopnih naslova prvaka Italije i dva puta došao do finala Lige šampiona, do kraja je demistificirao posao, ulogu i važnost trenera u vrhunskom fudbalu, prenosi Index. hr.

Trofejni trener očito uživa u godini pauze zbog koje je u zadnje vreme odbio Totenhem i Arsenal, koji su ga zvali nakon što su smenili Poketina i Emerija. Odgovorio im je da želi do kraja da uživa u odmoru koji je uzeo na kraju prošle sezone te da se trenerskom poslu vraća na leto.

"Forsiranje tehnologije ubija fudbal. Ja nemam ni laptop"

Alegri se u razgovoru obrušio na preteranu upotrebu tehnologije u fudbalu i zavisnost od nje:

"Ako sve digitalizujete i učinite mehaničkim, više nećete imati igrače koji misle nego robote. Forsiranje tehnologije ubija umeće fudbala i trenerskog posla. Konkretno, ja nemam ni laptop, a istovremeno gledam kako se toliko mojih kolega preterano oslanjaju na elektronske naprave. Imam iPad, ali njega mi je kupio Juventus. Na tom uređaju gledam utakmice i izvlačim statistike, ali nisam zavisan od toga. Imam dobro pamćenje i tako vodim evidenciju o tome šta se događa na utakmicama i u određenim situacijama."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

"Treneri se ne stvaraju uz ekrane, nego uz terene"

Proslavljeni Italijan u svom poslu se, umesto tehnologijom, vodi  oseećajima i instinktima:

"Trener mora biti uz aut-crtu. Mora udisati fudbal, razumeti kada je vreme da zameni igrača ili da izvuče najboljeg ako njegova ekipa  treba drugu vrstu igrača. Uz igralište je potpuno drugačija percepcija fudbala od one koju nam žele nametnuti oni koji od fudbala rade egzaktnu nauku. Njima poručujem da se treneri ne stvaraju uz ekrane, nego uz terene."

Povezane vesti - Forma je prolazna, klasa je večna

"Sve te taktike, šeme, sve je to teško sr**je i treba pojednostavniti pristup i priču o fudbalu i fudbalerima. Fudbal nije nauka, nego umetnost"

Alegri ne podnosi ni kada se previše filozofira oko taktike, bilo da je reč o staroj italijanskoj opsednutosti njome ili o recentnoj eri taktičkih štrebera u medijima ili među trenerima, koja je nastupila u celom svetu:

"Sve te taktike, šeme, sve je to teško sr**je i treba pojednostaviti pristup i priču o fudbalu i fudbalera. Fudbal nije nauka, nego umetnost, a igrači svetske klase su po veštini, talentu i znanju ravni velikim umetnicima. Oni su osim toga slični i konjima; da bi video jesu li spremni, dovoljno mi je pogledati kako pomeraju noge na jutarnjem treningu."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

"Ja moram fizički pripremiti igrače, rasporediti ih i dati im upute, ali onda počinje utakmica koju igraju oni"

Konkretno je objasnio na primeru igrača koje je trenirao:

"Šta ja imam novo da naučim Ronalda, Dibalu, Ronaldinja, Sedorfa, Pirla...? Ništa, samo ih mogu fizički pripremiti, rasporediti na optimalne pozicije i dati im upustva. Međutim, nakon toga kreće utakmica, a ja nisam s njima na terenu i oni kada prime loptu, moraju da odluče šta je najbolje i šta da urade s njom."

"Samo u jednom slučaju crpim znanje s ekrana"

Allegri uživa gledajući fudbalske velemajstore na delu iz prvog reda:

"Volim videti velikog igrača kako izvodi čudo s loptom. Kada sam uz, teren ja nisam samo trener, nego i gledatelj tog divnog šoua koji mi na terenu omogućuju sjajni igrači."

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve