Sport
22.02.2017. 08:46
Autor: Brana Parović

TRENERI KAO FUDBALSKE ZVEZDE: Da je Pele imao Murinja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Treneri pred naletom novca i TV prava dobijaju sve više pozicije u fudbalskom establišmentu. Oni vode „ratove zvezda" i šire fudbalsku filozofiju u kojoj visoki presing, protok lopte i posed dobijaju status ključnih reči. U skupo plaćenom taktičkom rezonovanju i postavci igre, češće se pojavljuju geometrijski pojmovi, poput kontrole strogo isparcelisanih delova terena, nego lopta

Santos, predvođen legendarnim Peleom, krajem šezdesetih godina imao je jugoslovensku turneju. Dolazak fudbalskih globtrotera izazvao je snažno podrhtavanje tla od Vardara do Triglava. Da bi pobudili što veće zanimanje čitalaca pred duele trostrukog klupskog prvaka sveta s Crvenom zvezdom, Radničkim (Kragujevac), Željezničarom (Sarajevo) i Dinamom (Zagreb), „Tempo" je organizovao nagradnu igru s pitanjem kako se zove trener FK Santos. Nagrada je bila putovanje u Brazil i poseta „Marakani".

U timu iz Sao Paula bilo je čak osam reprezentativaca: Gilmar, Karlos Alberto, Žoel Kamargo, Klodoaldo, Đalma Dijas, Rildo, Edu i Pele. Ta imena mnogi su mogli da izrecituju u podne i ponoć kao pesmicu: „jedan, dva, jedan, dva, mi smo vojska Titova", s tim što je revolucionarna poezija bila za kućnu i školsku priredbu, a samba za dvorište i ulicu. Unutrašnja i spoljna upotreba!

U redakciji ilustovanog sportskog nedeljnika su to znali pa su hteli da se čitaoci malo potrude kako bi pronašli ime stručnjaka. Igra je krenula, a od kupona ni traga. U ranijim nagradnim igrama koje je priređivao „Tempo", odgovori su stizali u vrećama. Ovog puta, do isteka roka prispelo je tek nekoliko koverata i samo jedan tačan odgovor. Iz redakcije su pozvali srećnog dobitnika, napravili s njim razgovor i saznali sledeće: on nije znao odgovor na postavljeno pitanje. Pomoć je potražio od Ambasade Brazila u Beogradu, ali kako ni oni nisu znali, teleksom su kontaktirali s Riom. Kad su dobili ime trenera, prosledili su ga dovitljivom čitaocu „Tempa".

Arsen Wenger ap fotoNažalost, mnogi od njih nisu mogli da čuju reči Arsena Vengera izrečene pred početak ove sezone: "Premijer liga je svetsko prvenstvo menadžera!"

Ovu priču s izvesnim varijacijama čuo sam otprilike pre dve decenije u „Trandafiloviću", gde su veterani Partizana i Crvene zvezde uz lagani špricer imali nedeljne nastavke večitih derbija. Pripovedanje je ponavljano često, ne da bi se pokazalo kako inteligentan čitalac može da zaradi putovanje. Razlog je čisto loptaški. Istančani fudbalski senzori pištali su jer je na smeni milenijuma postajalo sve izvesnije da fokus polako beži sa onih kod kojih je lopta.

Menadžerski prefiks

Danas slušamo Konteov Čelsi, Gvardiolin Siti, Vengerov Arsenal, Murinjov Mančester, Klopov Liverpul. Veterani iz „Trandafilovića" s razlogom su se plašili. Kao igrači bili su fudbalski vizionari, a kasnije, vidi se, dobri čitači budućnosti! Nažalost, mnogi od njih nisu mogli da čuju reči Arsena Vengera izrečene pred početak sezone nakon što se trenerski krem raspakovao po ostrvskim destinacijama podižući pritisak u venama navijača željnih pobeda i trofeja:

- Premijer liga je svetsko prvenstvo menadžera!

Radomir Antić, jedini stručnjak koji je vodio tri najveća španska kluba - Real, Barselonu i Atletiko - kao i tvorac poslednjeg velikog uspeha srpskog fudbala, plasmana „orlova" na Svetski šampionat u Južnoj Africi 2010, korene prisvajanja klubova od menadžera nalazi u ekonomskoj bazi. Dolazak kineskih/azijskih investitora, američkih i ruskih tajkuna, raznih šeika, s jedne, te astronomski ugovori o prodaji televizijskih prava, s druge strane, oborili su lestvice kad su transferi, plate i premije u pitanju.

- Ovu etapu u evoluciji fudbala, mada po nekim obeležjima može da nosi prefiks revolucije, obeležavaju dve stvari. Prva je, nikad klubovi u istoriji fudbala nisu računali na toliko para. Trener je svakako u prednosti ako može da računa na veći broj kvalitetnih igrača. Zato kad govorimo o Žozeu Murinju, moramo da govorimo i o Horheu Mendešu, sigurno jednom od najuticajnijih ljudi u evropskom fudbalu. Druga stvar je paklen kalendar, što opet dovodi do toga da ko ima više novca, može više da rotira i sačuva igrače za najvažniji deo sezone - podseća Antić.

Fudbalski stručnjaci su postali jako probitačna tržišna marka. I jako skupa. Dovoljno je pogledati listu najplaćenijih trenera (mesečna bruto zarada) do koje je u svom istraživanju došao francuski „Lekip": Luis Enrike (Barselona) 1.560.000 evra, Pep Gvardiola (Mančester siti) 1.480.000, Žoze Murinjo (Mančester junajted) 1.360.000, Karlo Ančeloti (Bajern) 1.000.000, Arsen Venger (Arsenal) 820.000, Dijego Simeone (Atletiko Madrid) 770.000, Jirgen Klop (Liverpul) 692.000, Antonio Konte (Čelsi) 641.000 evra. Oprez, svako poređenje s primanjima u ostalim sferama života može da naruši zdravlje samostalnog istraživača i da za početak izazove poremećaje sna.

Uz ogromnu zaradu, nova fudbalske kasta ruši godinama građene mitove na lopti. Ser Aleks Ferguson je za 26 godina na klupi „crvenih đavola" osvojio 13 titula Premijer lige, pet trofeja FA kupa i dve Lige šampiona. I nije Fergusonov Mančester, nego Bekamov, Kantonin, Skolsov, Riov, Vidićev, Solskjerov, Gigsov, a sad dođe harizmatični Portugalac i odmah Murinjov Mančester junajted. Special One. Oko menadžera se stvori takva fama da se njihovi dolasci ili odlasci prate iz helikoptera, uživo, iz minuta u minut, s jednakom napetošću kao skok Feliksa Baumgartnera s ivice svemira. Bez terapeutskog dejstva u takvoj situaciji ostanu reči ser Aleksa da Murinjo može da bude uspešan na klupi Junajteda mada je „pohlepan kučkin sin".

Skidanje ikona

Da bi pokazali da se zbog njih lopta vrti, fudbalski stručnjaci odmah po useljenju u hram krenu sa skidanjem klupskih ikona. Pep Gvardiola je to učinio s Jaja Tureom. Slično je prošao i ljubimac navijača s crvene strane Mančestera. Vejn Runi je ušao u antologiju fudbalskih mudrosti opisom bubamare:

- Fudbal je igra koja se sastoji od davanja i primanja pasova, kontrolisanja lopte i stavljanja u poziciju da primiš loptu. To je strašno jednostavno.

I pao je strašno jednostavno.

Portugalac je prošlog leta potrošio 651 milion evra za pojačanja, od kojih su Pol Pogba i Zlatan Ibrahimović svakako najzvučnija. Za sledeće leto prvi pik je Antoan Grizman. Murinjov projektni bio ili, kako su ga engleski novinari nazvali, „čudesni kabinet" popločan je TV ekranima koji mu omogućavaju virtuelno pojavljivanje saradnika na pritisak dugmeta, a ta nova tehnologija daje mu prednost u pregovorima s menadžerima i igračima. Sve je to predstava koja Murinja čini još markantnijim likom koji može da ubedi gazde da Pol Pogba vredi više od 100 miliona evra i da je on baš „pogonski remen" koji će mašinu dovesti do cilja.

Antonio Konte je bio skromniji od Murinja u zahtevima za akvizicijama, ali je novinare u Londonu podsetio da svoj posao upoređuje s krojačkim, pa prema tome „odelo može da napravi samo od materijala koji dobije". Radomir Antić o taktičkim zahvatima koje je Italijan uradio tako uspešno da „plavi voz" sad vozi na liniji „Stamford bridž" - titula kaže:

Treneri postaju više od kluba. Pred naletom novca i TV prava osvajaju sve više pozicije u fudbalskom establišmentu. Oni vode „ratove zvezda" i šire fudbalsku filozofiju u kojoj "visoki presing", "protok lopte" i "posed" dobijaju status ključnih reči

- Konte se ponavlja. Pored tri centralna beka koja je uveo, razigrao je napred Azara. Drži se istog tima. U fudbalu svi rade rotacije, ali kad je Čelsi u pitanju, njih nema. Prilikom analize igre Čelsija, vidi se šta Konte hoće. To nije, međutim, slučaj kad je Real Madrid u pitanju. Svaka utakmica je istorija za sebe, uvek nešto novo. Od početka sezone, bilo je više od 40 povreda. Sad je tek Zidan u situaciji da ima sve igrače na raspolaganju. Kad se donose sudovi o nečijem radu, trebalo bi uvek da imamo u vidu u kojem vremenu se sve dešava.

Treneri postaju više od kluba. Pred naletom novca i TV prava dobijaju/osvajaju sve više pozicije u fudbalskom establišmentu. Oni vode „ratove zvezda" i šire fudbalsku filozofiju u kojoj visoki presing, protok lopte i posed dobijaju status ključnih reči. U skupo plaćenom taktičkom rezonovanju i postavci igre, češće se pojavljuju geometrijski pojmovi poput kontrole strogo isparcelisanih delova terena nego lopta.

Kako naivno danas zvuče reči Jirgena Klinsmana, koji je preuzimajući Bajern kao glavni cilj izdvojio:
- Da svaki dan svakog igrača učinim malo boljim.

E, da, trener FK Santos zvao se Antonjino. Antonio Fernandez. Neko bi rekao, živeo je u pogrešno vreme pa ostao anonimac. Neće biti tako. Antonjino je akter bajkovite priče koja počinje s Peleom, a nastavlja se s Gilmarom, Eduom, Karlosom Albertom...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
16°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve