Sport
01.10.2021. 10:06
R.E./MozzartSport

Lepe vesti

UEFA koeficijent raste, a sa njim i ambicije: Šta nam donosi 12. mesto

Finale Kupa Srbije,  Crvena Zvezda - Partizan, derbi, derby 25.5.2021. Maj 25. 2021. Beograd, Srbija
Izvor: Peđa Milosavljević/STARSPORT

Koeficijent Srbije nastavlja da raste iz kola u kolo. Crvena zvezda i Partizan ponovo su bili uspešni u svojim evropskim utakmicama čime su našu državu dodatno učvrstili na 12. mestu po nacionalnom koeficijentu.

Crvena zvezda i Partizan su jučerašnjim pobedama protiv Ludogoreca i Flore dodatno popravili individualne pozicije na međunarodnoj sceni.

Međutim iako razloga za slavlje najviše imaju crveno i crno beli, zadovoljno mogu da trljaju ruke i svi ostali superligaši, naročito pretendenti na izlazak u Evropu.

Pobede srpskih predstavnika u drugom kolu grupne faze Lige Evrope i Lige konferencije donele su po dva boda, međutim kako se učinak deli sa brojem ovosezonskih predstavnika zemlje u međunarodnim takmičenjima (četiri) koeficijent Srbije porastao je sa 27.875 na 28.875.

Istovremeno, predstavnici Belgije, prvog pratioca naše zemlje na UEFA rang listi, imali su polovičan učinak pa su pobede Klub Briža nad Lajpcigom (2:1) i Genta protiv Anortozisa (2:0) pokvarili porazi Antverpena od Ajntrahta (0:1) i Genka od Dinama iz Zagreba (0:3). Dve pobede, na pet predstavnika (Anderleht ispao u ranijoj fazi takmičenja) uticale su da Belgija uveća koeficijent sa 27.200 na 28.000, ali i da se razlika u odnosu na Srbiju uveća. Iako je pozicija superligaša trenutno vrlo dobra, usled činjenice da čast naše zemlje trenutno brani dvostruko manje klubova u odnosu na Belgiju posebnu važnost imaće dueli Partizana i Genta u naredna dva kola Lige konferencija koji u ovom slučaju, nose dvostruko veći ulog kada je koeficijent u pitanju, piše MozzartSport.

U slučaju da Partizan stigne do povoljnog rezultata u oba susreta sa belgijskim klubom, ali i ne bude velikih iznenađenja, s obzirom na to da Crvenu zvezdu očekuju izazovi protiv Midtjilanda, Srbija bi mogla da se u narednih nešto više od mesec dana dodatno učvrsti na 12. poziciji.

A aktuelno mesto na UEFA listi, u sezoni 2023/2024, osim već nekoliko puta pominjanih dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona donelo bi i mesto trećem predstavniku (osvajaču kupa) mesto u plej-ofu Lige Evrope, uz dva kluba u kvalifikacijama za Ligu konferencije.

Imajući u vidu da bi šampion države takmičenje krenuo iz plej-ofa Lige šampiona, najmanje što bi uspeo da obezbedi je grupna faza Lige Evrope, dok bi po istom principu treći srpski klub, čak i ako doživi poraz u plej-ofu Lige Evrope imao zagarantovanu evropsku jesen kroz Ligu konferencije.

Drugom srpskom predstavniku u Ligi šampiona bi, kao Zvezdi ove sezone, bilo dovoljno da eliminiše barem jednog rivala pa da obezbedi grupnu fazu, makar u Ligi konferencije, jer bi krenuo iz drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona. S tim da bi imao teže rivale, pošto bi išao onim putem "nešampiona", a tamo su ove sezone već od drugog kola kvalifikacija igrali timovi poput PSV-a, Sparte, Seltika, Midjilanda, Galatasaraja... S tim da bi se u slučaju dve uzastopne eliminacije, u Ligi šampiona, pa u Ligi Evrope, u plej-ofu Lige konferencije uključio u ovaj glavni deo kvalifikacija, pa bi i njemu barem grupa trećeg po snazi evrotakmičenja bila sasvim blizu.

Dakle, benefiti koje donosi 12. pozicija dovoljni su da probude osećaj zadovoljstva kod svih ljubitelja fudbala u Srbiji, uspesi večitih rivala povećali su apetite, a sve češća spoticanja Ukrajinaca učinila san o 11. mestu znatno bližim realnosti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Večiti derbi: Tuča navijača (VIDEO)
policija, 19. 9. 2021.

Ipak ne može mirno

19.09.2021. 16:20

Večiti derbi: Tuča navijača (VIDEO)

Uoči 165. večitog derbija između fudbalera Partizana i Crvene zvezde došlo je do tuče navijača u Južnom bulevaru, javlja reporter Tanjuga. Policija interveniše.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
9°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve