Sport
22.03.2023. 19:29
Beta

Saopštenje

UEFA: Nismo dozvolili zastavu Velike Mađarske

UEFA
Izvor: Shutterstock

Evropska fudbalska unija (Uefa) odgovorila je u sredu na tvrdnju Mađarskog fudbalskog saveza da mu je dala dopuštenje da mađarski navijači na utakmicama koriste zastavu Velike Mađarske.

Uefa je čak zapretila Mađarskoj sankcijama, prenela je HINA.

"Na naše iznenađenje, u medijima smo pronašli informaciju da je Uefa dopustila korišćenje takve zastave ili transparenata na svojim utakmicama. Kako bismo izbegli bilo kakve nedoumice, želimo pojasniti da Uefa to nikada nije dopustila", navodi se u saopštenju Uefa.

"Korišćenje takvih transparenata i zastava može dovesti do disciplinskih mera. Stoga vam toplo preporučujemo da preduzmete odgovarajuće mere kako biste sprečili pojavljivanje ovih zastava/banera na utakmicama. U protivnom, ragovaće nadležna disciplinska komisija Uefa", dodaje se u saopštenju.

To je zastava na kojoj su, prema Mađarskoj, iscrtane drevne državne granice, a obuhvata i područja koja danas pripadaju Srbiji, Rumuniji, Ukrajini, Hrvatskoj, Slovačkoj, Austriji i Sloveniji.

Sinoć je mađarski "Nemzeti sport" preneo da su Uefa i FARE (Football Against Racism in Europe), odobrili zahtev Mađarskog fudbalskog saveza (MLSZ) da se "istorijski mađarski simbol", odnosno zastave sa prikazom Velike Mađarske, ne tretiraju kao politički motivisani simbol kako bi se mogao pojavljivati ​​na utakmicama mađarske reprezentacije.

Uefa je u januaru proglasila prikaz Velike Mađarske, simbola nacionalnog jedinstva, političkom porukom i poručila da joj nema mesta na fudbalskim događajima, uključujući utakmice mađarske reprezentacije. Odlukom Uefa je zabranjeno unositi bilo šta sa prikazom Velike Mađarske, poput transparenata, na utakmice koje organizira Uefa jer bi se to moglo smatrati provokativnim.

Mađarska je u kvalifikacijama za Euro 2024. u grupi G sa Srbijom, Crnom Gorom, Bugarskom i Litvanijom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Terzić: "Zvezda platila državi porez od 13 miliona evra"
1

Ništa ne duguju

22.03.2023. 14:30

Terzić: "Zvezda platila državi porez od 13 miliona evra"

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić rekao je da je taj fudbalski klub izmirio sve finansijske obaveze prema državi, odnosno da je u ovoj sezoni u budžet Srbije uplatio 13 miliona evra.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve