Sport
21.08.2023. 02:05
Beta-AP

UEFA naložila

Dinamo cele sezone bez navijača na gostovanjima u Evropi

1
Izvor: EPA / DANIEL KASAP

Evropska fudbalska unija (UEFA) zabranila je navijačima Dinama iz Zagreba prisustvo na svim utakmicama na gostovanjima njihovog kluba u evropskim takmičenjima ove sezone, posle ubistva navijača AEK-a u neredima u Atini.

UEFA je odluku saopštila nakon eliminacije Dinama iz kvalifikacija za Ligu šampiona protiv AEK-a. Dinamo je u Atini odigrao nerešeno 2:2, a u prvoj utakmici u Zagrebu izgubio je od AEK-a 1:2.

Utakmica u Atini trebalo je da se igra 8. avgusta, ali je odložena za 19. avgust zbog ubistva navijača AEK-a Mihalisa Kacurisa.

Kacuris je ubijen, a još osam osoba povređeno je u napadu navijača Dinama na pristalice atinskog kluba uoči utakmice trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona. On je umro od obilnog krvarenja pošto je nožem uboden u podlakticu.

Grčko pravosuđe je prošle nedelje podiglo optužnicu i odredilo pritvor za 105 osoba optuženih za učešće u incidentima. Među optuženima je 102 Hrvata, za koje se veruje da su većina članovi navijačke grupe Dinama "Bed Blu Bojsa".

Navijači Dinama su tada doputovali u Atinu iako je UEFA zabranila zagrebačkom klubu da prodaje ulaznice svojim pristalicama, pošto je utakmica protiv AEK-a proglašena utakmicom visokog rizika.

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin se u sredu u Atini sastao sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, gde su razgovarali o načinima borbe protiv nasilja među navijačima.

UEFA je saopštila da će se sve utakmice Dinama "sada smatrati utakmicama visokog rizika", a da je to "nažalost potvrđeno izuzetno teškim incidentima u Atini".

Dinamu je sada naređeno da "u saradnji sa relevantnim političkim, javnim i fudbalskim vlastima u Hrvatskoj osmisli i sprovede strategiju za iskorenjivanje nasilja u fudbalu u vezi sa njihovim klubom".

Gostujući navijači moći će da prisustvuju utakmicama u Zagrebu.

"Dinamo i relevantne vlasti moraju da preduzmu neophodne mere kako bi se osigurala bezbednost gostujućih navijača", navela je UEFA.

Dinamo će igrati protiv Sparte iz Praga dvomeč u plej-ofu za Ligu Evropa. Prva utakmica je u četvrtak u Zagrebu, a revanš je u Pragu 31. avgusta.

Poraženi iz tog duela igraće u grupnoj fazi Lige konferencija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve