Sport
06.09.2023. 21:41
Beta-AFP

UEFA

Odlične vesti za male klubove

fudbal, lopta
Izvor: Shutterstock

Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je da će od 2024. godine povećati raspodelu novca od svojih evropskih takmičenja klubovima koji u njima ne učestvuju.

U isto vreme kada će unosna Liga šampiona, Liga Evropa i Liga konferencija preći sa grupne faze na turnirski sistem od 2024. do 2027. godine, distribucija njihovih neočekivanih prihoda, uglavnom od televizijskih prava, će se razvijati, navela je UEFA.

Prema novom dogovoru koji su UEFA i Udruženje evropskih klubova (ECA) postigli, klubovi koji se ne plasiraju u evropsko takmičenje deliće sedam odsto, odnosno 440 miliona evra po sezoni i 1,32 milijarde evra za ceo period tog ciklusa, u odnosu na dosadašnjih četiri odsto.

Udeo koji se dodeljuje klubovima eliminisanim u kvalifikacijama se ne menja i biće i dalje tri odsto, dok će se uvećati izdvajanja za klubove koji učestvuju u tri takmičenja.

Kako se navodi u saopštenju, dve specifične karakteristike evropskog sistema - udeo zemlje porekla kluba u televizijskim pravima i koeficijent koji održava učinak svakog kluba, izgubiće na značaju, sa sadašnjih 45 odsto na 35 odsto od sledeće sezone.

Sporazum UEFA i ECA, koji postavlja okvir za njihovo zajedničko upravljanje takmičenjima za svaki evropski ciklus, dolazi usred debate o koncentraciji finansijskih sredstava i trofeja šačice klubova na štetu velikog broja klubova.

Evropska kuća fudbala je prošle godine obećala da će "sportska jednakost" biti jedan od njenih glavnih projekata.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Iz Premijer lige u Voždovac
fudbal, fudbaler

Transfer na "krovu"

05.09.2023. 11:40

Iz Premijer lige u Voždovac

Fudbalski klub Voždovac saopštio je da je angažovao Rodriga Vilku, koji će do kraja sezone nastupati za taj tim kao pozajmljeni igrač engleskog Njukasla.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve