Sport
12.01.2018. 14:06
Nemanja Stojanović

(VIDEO) VASILI LOMAČENKO-Esencija boksa u svom najlepšem obliku

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kada su krajem devedesetih sa bokserske scene sišli Lenoks Luis, Ivander Holifild, Majk Tajson i drugi legendarni „teškaši“, viteška veština zvana boks je doživela svoj nokdaun. Nakon njih superteškoj kategoriji, pojavio se prazan prostor. Iz Ukrajine su tada na scenu zakoračili braća Kličko.

Dominacija koju su oni ostvarili, više je plod nemanja adekvatnog protivnika. Bez ikakve sumnje, obojica su bili vešti bokseri. Vitali je ranije završio karijeru, svoj život je nastavio u politici. Vladimir Kličko je bio mnogo uspešniji i duže se zadržao na pozornici. On se povukao prošle godine, nakon poraza od Entoni Džošue, tehničkim nokautom.

Vladimir je tada bio u petoj deceniji života, a veliko pitanje se postavlja, kako bi se završilo da je bio mlađi nekoliko godina.

Elem, period dvehiljaditih je obeležio potpuni procvat drugih kategorija, pre svega velter, laka i superlaka. U ringu su zakoračili Flojd Mejveder, Mani Pakjao, Oskar de la Hoja, Migel Koto i mnogi drugi. Svako od njih je bio specifičan i pravi bokserski umetnik. Njihovo prisustvo je uspelo da nadomesti, tada nezanimljivu supertešku kategoriju i održi profesionalni boks vidljivim. Na čemu svaki ljubitelj boksa treba da im bude zahvalan.

Neki od njih su završili karijere (Mejveder, Oskar, Migel), dok je Pakjao na izlaznim vratim. Svako od njih će sasvim sigurno, postati član kuće slavnih.

Trenutno u svetu boks postoje kvalitetni borci, tu nema polemike, ali poslednjih par godina, ime koje se sve češće pominje i demonstrira nešto do sada neviđeno je Vasili Lomačenko.

Ovaj momak je rodom iz grada Bilgorod Dnjistrovski, mesto na obali Ukrajine. Boksom je počeo da se bavi već sa četiri godine, a trener mu je njegov otac  Anatoli Lomačenko. Od malih nogu, uveo je sina u ringu. Pre toga, jedan period je proveo u plesnoj školi u svom rodnom mestu. Zvuči čudno, ali ovaj momenat se ispostavio kao fantastičan potez u njegovoj karijeri. Doneo mu je spektakularan rad nogu, koji je jedan od krucijalnih stvari u boksu.

Kako u boksu sve ide svojim redom, prvo je usledila amaterska karijera. Vasili Lomačenko je u tom periodu karijere ostvario skor 396-1. Dobro ste pročitali, ceo taj period su obeležili fantastični rezultati.

SP Čikago 2007 (srebro)

OI Peking 2008 (zlato)

SP Milano 2009 (zlato)

SP Baku 2011 (zlato)

OI London 2012 (zlato)

Njegova dominacija u perolakoj kategoriji je bila brutalna, ali Lomačenko je više pažnju privukao stilom. Nadimke koju su mu dodeljeni, poput  „Matriks“ ili „Haj Tek“ mogu da ukažu o kakvom se virtuozu radi.

https://www.youtube.com/watch?v=FjHaeloJvS0

„Moj cilj je da budem najbolji na svetu“, izjavio je Ukrajinac.

Pravi raritet predstavlja činjenica, da je on dešnjak, a boksuje kao levoruk. Njegovo kretanje u ringu, brzina i veština koju poseduje ostavlja bez teksta.

Takođe on je mnogo puta pokazao, da pored fizičkih napora, jedan deo svog treninga posveućuje mentalnom uzdizanju. Kada rešava razne zagonetke, kako bi svoj mozak uvek  „terao“ da misli i pronalazi brza rešenja.  Brzina kojom nalazi rešenja za udrace tokom borbe i koja su „hiruški“ precizna je zastrašujuća. Kristalno jasno se može videti, koliko ovaj momak razmišlja tokom borbe.

„Ovo je najbolji borac, koga sam video još od Muhamed Alija“, izjavio je Bob Arum, čuveni bokserski promoter. Koji je u svojoj karijeri radio sa najvećim borcima svih vremena.

„Lomačenko poseduje veštinu, koju nisam video u svojoj 50. godina, dugoj karijeri“, dodao je Arum.

Njegova bokserska inteligencija, brzina i zadavanje udaraca iz različitih potpuno frustira protivnika. Poslednja četiri protivnika su predala meč , nakon nekoliko rundi protiv Ukrajinca. Razlog za to je, što Vasili Lomačenko „ubija“ volju protivnika. Ruši svaku moguću pomisao kod protivnika da nešto može da uradi, dovodi ih u stanje očaja.

On nije bokser koji ima razorne udarce, ima mnogo snažnijih udarača. Njegova snaga „leži“ u konstantnosti tokom celog meča. Vasili Lomačenko svaku rundu prilazi protivniku i neprekidno, vrši pritisak na njega. Briljantno eskiviranje udaraca, iz kojih proizilaze prelepi kontra napadi, koji protivnika dovode do ludila, gde uviđaju da je totalno gubljenje vremena borba sa njim.

https://www.youtube.com/watch?v=m1M-DrNcqSY

Koliko god da je njegov protivnik dobar, Lomačenko ima rešenje. Ako boksuje na daljinu, on će „ući“ u protivnika i obrnuto. Njegova poslednja borba protiv Giljermo Rigondoa je pokazala sav raskoš, koji poseduje ovaj bokserski dijamant. Giljermo je Kubanac i kao Vasili, dvostruki osvajača zlatne medalje na OI. Meč je predat, pogađate ko je to učinio i to nakon 6. runde. Kubac je izuzetan bokser, potiče iz čuvene Akademije boksa u Havani.

Njegov očaj je bio jasno vidljiv. Nemoć je bila prisutna svuda u ringu, prosto nije imao rešenja za Ukrajinca. Ova godina će biti veoma zanimljiva za Lomačenka. Šuška se da bi mogao da ukrsti rukavice sa Majki Garsijom. Meksikanac je neporažen u dosadašnjoj karijeri. Ukoliko dođe do toga meča, svet će videti jedan istinski spektakl.

Vasili Lomačenko pokazuje pravu esenciju boksa, njegov „ples“ po ringu privlači sve više ljudi boksu. Pravo je zadovoljstvo  je gledati ovog mađioničara, koji puni 30 godina idućeg meseca. To implicira, da je pred njim tek najbolji deo karijere. Gde on ulazi sa enormnom željom, da ostvari veliki rezultat i uđe u klub besmrtnih.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve