Sport
02.12.2021. 12:58
R. E. / Sputnjik

Sporni penali

Veliki skandal u srpskom fudbalu: Bivši sudija ide u zatvor (VIDEO)

sudija, fudbal
Izvor: Shutterstock

Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je odluku o izbacivanju Srđana Obradovića, bivšeg sudije i posmatrača, iz fudbala u narednih deset godina. Na taj način stavljena je tačka na jedan od najvećih skandala koji se odigrao u istoriji napaćenog srpskog fudbala.

Sudiji iz Jagodine izrečena je zabrana vršenja poziva i delatnosti fudbalskog sudije i svih drugih delatnosti u Fudbalskom savezu Srbije.

Time je potvrđena presuda Višeg suda u Novom Sadu koja je doneta 26. marta, kada je Srđanu Obradoviću izrečena i zatvorska kazna u trajanju od 15 meseci.

Slučaj je zaključen 23. septembra, a bivšem arbitru u fudbalski deo sankcije nije uračunato vreme koje je proveo u pritvoru, i ukoliko se ne bude žalio na presudu, fudbalom će moći da se bavi tek 2031. godine.

Podsetimo, Srđan Obradović, sudija iz Jagodine, priveden je posle utakmice Spartak - Radnički Niš koja je završena pobedom domaćeg tima rezultatom 2:0.

On je prvobitno optužen, kasnije i osuđen, da je iskoristio službeni položaj i da je favorizovao domaći tim, u ovom slučaju Spartak.

Pred pomenutu utakmicu odigranu u Subotici 13. maja 2018. godine, obe ekipe borile su se za izlazak u Evropu, a pre meča na kladionicama je evidentiran veliki broj uplata na pobedu gostiju.

Obradović je priveden dva dana posle utakmice i proveo je "iza rešetaka“ dva meseca, a prehtodno je krivicu preuzeo na sebe i priznao je grešku kod sumnjivog penala.

Tokom suđenja, svedoci su potvrdili, da su pojedine osobe u poluvremenu utakmica ulazile u sudijsku svlačionicu na poluvremenu, da bi oba pogotka bila postignuta u nastavku susreta i to oba iz penala.

Nemanja Nikolić, napadač Spartaka, postigao je dva gola "sa kreča“ u 66. i 79 minutu, a upravo je jedan od spornih penala, kako je istaknuto u obrazloženju presude, uticao na odluku suda da drakonski kazni Srđana Obradovića.

Radnički je inače u drugom poluvremenu ostao sa igračem manje na terenu, nakon što je Obradović pokazao crveni karton Milanu Pavkovu, sadašnjem centarforu Crvene zvezde.

Tokom suđenja i u predistražnom postupku izjave je dalo nekoliko funkcionera, kao i fudbalera oba kluba, da bi na kraju bio kažnjen samo glavni arbitar.

Na kraju je Radnički iz Niša završio kao trećeplasirani tim Superlige, dok je Spartak bio mesto ispod, te su oba tima učestvovala u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Za trenere nije bitno koliko znaju, već koga znaju
Fudbal

"Nekad su bili bogovi..."

30.11.2021. 06:05

Za trenere nije bitno koliko znaju, već koga znaju

Svakog fudbalskog proleća i jeseni ili bolje rečeno kad god im tako nešto padne na pamet, što zapravo i nije neka pamet, umišljeni moćnici i nadobudni fudbalski funkcioneri ih smenjuju. Misli se na trenere. Oni, treneri, umesto da vrište zbog svega što ih je snašlo uglavnom skrhani sramotom ćute i uprkos tome što usput gutaju knedlu za knedlom na kraju ostaju gladni. I bez posla. Nepisano pravilo za njih glasi: ako se suprotstaviš, više te nema. Naravno ne bukvalno, već samo na apsurdnoj sceni srpskog fudbala i možda nešto malo šire.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve