Sport
12.02.2018. 14:38
R.E/ vice.com

(VIDEO) SPORT: Kombinacija rvanja, fudbala i ragbija zvana "Kalčo Fjorentino"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Francuski kralj Anri III je igru opisao sledećim rečima: "Previše malobrojna za ratno stanje, ali preokrutna za razonodu“.

Svake godine 24. juna u Firenci (Toskana) se održava događaj, veoma zanimljivog sadržaja. Datira još iz 16. veka, predstavlja jedan od najnasilnijih sportova na planeti. Verovatno je dobro, što se manifestacija održava samo jedno godišnje, jer bi u suprotnom bilo potpuno pogubno. Firenca je jedino mesto gde se održava kalčo fjorentino.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Nakon 17. veka, sam događaj je zaboravljen. Zatim je pre nekih devedest godina na inicijativu Benita Musolinija, događaj opet počeo da se održava. Što se same igre tiče, pravila su vrlo prosta i jednostvana. Potrebno je stići do gola protivničke ekipe i postići gol, to je ujedno i jedino pravilo. Dozvoljeni su razni načini kako zaustaviti protivnika, osim korišćenja hladnog oružija. Rvanje, šutiranje i pesničenje su jedne od tehnika zaustavljanja, koje su najpopularnije i preporučljive, ukoliko želite da pobedite.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Utakmica traje pedest minuta, a igra se na trgu Santa Kroče. Učestvuju četri ekipe, koje predstavljaju određene delove grada i brane ugled svog kraja. Santa Kroče su plavi, Santa Marija Novela crveni, Santo Spirito su beli, a San Đovani zeleni. Teren je veličine 80x40 metara, a ekipe su sastavljene od 27 igrača. U samom meču, mogu da učestvuju osobe koje su rođene u Firenci ili koji žive u toj regiji preko 10 godina. Ceo događaj je u potpunjen navijačima, koji članove svog tima slave kao heroje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Kalčo fjorentino" nije samo sportski događaj, već proslava grada Firence, ako se nađete tamo u vreme održavanja, videćete defile kostima i parade koje se održavaju tokom dana. Sama utakmica počinje u 17h.

https://www.youtube.com/watch?v=mTPWcLmWvD0

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve