Sport
29.06.2023. 13:06
Beta

Mats Vilander

Vilander o Đokoviću: "Mislim da ima više vremena nego što mi verovatno mislimo"

Novak Đoković
Izvor: EPA / CHRISTOPHE PETIT TESSON

Sedmostruki grend slem šampion Mats Vilander rekao je da je srpski teniser Novak Đoković veliki favorit za osvajanje trofeja na Vimbldonu.

Đoković je ove godine osvojio Australijan open i Rolan Garos i "juri" kalendarski grend slem, odnosno osvajanje sva četiri velika turnira u istoj godini.

"Za mene je Novak Đoković veliki favorit. Mislim da je veliki favorit jer još nisam video nekoga ko je čvrst kao Novak sa osnovne linije, koji servira dobro kao Novak. Tokom godina njegov servis se stalno poboljšavao", rekao je Vilander za Jurosport, gde je stručni konsultant za tenis.

"Na Rolan Garosu protiv Karlosa Alkarasa, videli smo koliko je važan servis, koliko je važno osvojiti tri poena posle prvog servisa, posebno kada je rezultat tesan u gemovima na svoj servis. I ne vidim to kod Karlosa Alkarasa ili Holgera Runea, Aleksa de Minora ili nekog drugog mladog igrača. Niko ne servira precizno kao Novak, a mislim da je servis na Vimbldonu izuzetno važan", dodao je.
 

Đoković je rekorder sa 23 grend slem trofeja, ispred Španca Rafaela Nadala koji ima 22.

Vilander je rekao da će srpski teniser biti pod pritiskom zbog pokušaja da osvoji kalendarski grend slem, kao i zbog mogućnosti da se "odlepi" od Nadala po broju grend slem trofeja.

"Ako pobedi izjednačiće se sa Margaret Kort na 24 grend slem trofeja. Ako pobedi on je na jedan trofej od kalendarskog grend slema, ako pobedi biće dovoljno daleko od Rafaela Nadala da ovaj ne može da ga ugrozi", naveo je on.
 

Vilander smatra da je Đoković izvukao pouku iz poraza u finalu Ju Es opena protiv Rusa Danila Medvedeva, kada je bio na korak od kalendarskog grend slema.

"Naravno kalendarski grend slem se osvajao i ranije, ali Novak bi se odvojio od Rodžera i Rafe. Mislim da je ovog puta malo opušteniji Vimbldon za njega. Mislim da dolazi na turnir misleći da je travnati teren neprijatan za većinu igrača. Barem ja to tako vidim. Ima nekoliko igrača od kojih može da izgubi, ali ne vidim da mnogo igrača može da osvoji Vimbldon", naveo je.
 

"Kad odete na Ju Es open ili Australijan open, ima mnogo, mnogo igrača koji mogu da imaju dve sjajne nedelje i osvoje titulu. Niko se zaista ne oseća komotno na travi, osim možda Novaka Đokovića. I razlog zbog kojeg se oseća komotno je zbog toga što zna da se ostali igrači tako ne osećaju", ocenio je sedmostruki grend slem šampion.

Uoči Vimbldona, Alkaras je osvojio titulu u londonskom Kvinsu, prvi trofej na travi.

"Ta pobeda je vrlo opasna. Ali da li je mogao da nauči za godinu dana na travnatim terenima i malom broju mečeva? Da li je naučio dovoljno da zapreti Novaku? Mislim da nije. Pritisak je prisutan, ali Đoković je zdrav, izgleda mlado. Mislim da može da osvoji Vimbldon sledeće godine ako ga ne osvoji ove godine. Mislim da ima više vremena nego što mi verovatno mislimo, pošto nije uobičajeno da imate više vremena kada imate 36 godina i već ste sve osvojili", rekao je Vilander.

Takmičenje na Vimbldonu počinje u ponedeljak 3. jula. Đoković će braniti titulu na tom londonskom grend slem turniru koji je osvajao sedam puta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je to iznenadilo Novaka Đokovića (VIDEO)
1

Ostao bez reči

22.06.2023. 08:54

Šta je to iznenadilo Novaka Đokovića (VIDEO)

Novak Đoković nas je mnogo puta obradovao i iznenadio svojom sjajnom igrom i uspesima, ali nekoliko dana posle istorijskog uspeha i on je ostao šokiran zbog jedne stvari.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve