Sport
07.09.2019. 18:54
M.P.

VIŠE OD FINALA: Nadal za korak ka besmrtnosti, Medvedev za spas generacije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Činjenica je da bi nam ovogodišnje finale US Opena bilo daleko zanimljivije da u njemu imamo prilike da gledamo Novaka Đokovića, međutim, sutrašnji meč je sam po sebi zanimljiv i važan na nekoliko nivoa.

Novakova rana eliminacija, odnosno povlačenje sa turnira zbog povrede, otvorilo je put ostalim igračima da ostvare dobar plasman i da se eventualno bore za titulu. Upravo tu šansu iskoristio je mladi Rus Danil Medvedev koji je u polufinalu pobedio Dimitrova i time zakazao duel sa Rafaelom Nadalom.

Uprkos činjenici da će odigrati svoje prvo Grend slem finale, to nije najvažnije što sa sobom nosi ovaj meč i eventualni trijumf u njemu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Charles Krupa

Deceniju unazad teniskim terenima dominiraju tri imena - Rodžer Federer, Rafael Nadal i Novak Đoković. Njih trojica čine najdominatniji trio u istoriji belog sporta, trio koji je ujedno obojen velikim rivalstvom. Godinama se raspodela trofeja unapred, manje-više, zna, a svaka eliminacija pomenute trojke smatra se senzacijom. Koliko su dominantni potvrđuje i to što zajedno imaju 54 Grend slem trofeja.

Više se ne postavlja pitanje ko će osvojiti neki od četiri velika trofeja u godini, već ko će ih osvojiti više?

Prvo mesto im odavno nije glavni motiv, bitni su samo Grend slem trofeji, jer oni se ne takmiče za bodove, već za večnost, za zvanje najboljeg tenisera svih vremena.

Upravo ta njihova trka, grubo rečeno "uništila" je mnoge karijere, koje su imale potencijal da budu velike. U poslednjih nekoliko godina pojavili su se neki novi klinci koji su najavljivani kao njihovi naslednici, igrači koji će u budućnosti dominrati teniskom scenom, oni koji će poslati veliku trojku u penziju. Međutim, budućnost je došla a ista trojka vlada. Klinci im ne mogu ništa.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez

Ni Zverev, ni Dominik Tim, ni Kirios... Raonić, Nišikori i Dimitrov su kao pretendenti za tron odavno prošlost. Desi se da ih ponekad pobede, ali najveći trofeji najčešče idu u iste ruke.

Na ovu činjenicu se nedavno osvrnuo i Rodžer Federer, uputivši oštru kritiku mlađim teniserima.

"Ovo nije normalno. Ko je mogao da pomisli da će dominacija nas trojice trajati ovoliko dugo. Ipak, činjenica je da generacije tenisera koji dolaze već godinama nisu talentovane kao Rafa, Novak i ja", rekao je Federe.

Povezane vesti - NADAL: Ðoković nije zaslužio zvižduke publike u Njujorku

Ipak momak koji u poslednje vreme igra svoj najbolji tenis u životu imaće sutra priliku da demantuje Federera i sruši mit o nepobedivosti velike trojke. Zbog toga Medvedev ne igra finale samo za svoje mesto u istoriji, već i za celu jednu generaciju tenisera koja je indisponirana i koja polako gubi na samopouzdanju. Medvedev igra za spas te generacije i njenu budućnost. Ukoliko pobedi, pokazaće da je velika trojka ranjiva i da je njihova smena moguća pre nego što se sami povuku.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Seth Wenig

Ipak na tom putu mu neće biti ni malo lako jer igra protiv fantastičnog Španca.

Rafael Nadal ne samo da ima mnogo više iskustva od svog mlađeg kolege, već ispred sebe ima priliku da Rodžeru Federeru priđe na samo jedan Grend slem zaostatka. Švajcarac ih ima 20 u svojoj kolekciji, a Rafa 18.

Nadal je svestan da bi sutrašnjom pobedom bio ne samo korak bliži cilju da pretekne Federera, već je svestan činjenice da Federer neće igrati još dugo i da će se trka za titulu najboljeg svih vremena u jednom trenutku voditi između njega i Đokovića. Pobedom nad Medvedevim možda bi odbio nalet mlađih koji bi u slučaju pobede mladog Rusa bili silno motivisani da ponove isto.

Povezane vesti - "Vašington post" brani Đokovića od američke publike

Zbog toga je sutrašnji meč jako važan obojici, ali i za sve one koji su indirektno povezani sa njim. Obojica igraju pre svega za sebe, ali potom i za odbranu mita o nepobedivosti i spas jedne generacije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve