VOLIMO JUREKA VIŠE OD BUREKA: Pre tačno 34 godine otvorene zimske Olimpijske igre u Sarajevu

VOLIMO JUREKA VIŠE OD BUREKA: Pre tačno 34 godine otvorene zimske Olimpijske igre u Sarajevu

Foto: Printscreen Youtube


Na današnji dan pre tačno 34 godine Jugoslavija je bila centar sveta. Naime te godine klizačica Sanda Dubravčić upalila je olimpijski plamen, svečano su otvorene XIV Zimske Olimpijske Igre

Na Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine učestvovalo je 49 nacionalnih reprezentacija, sa gotovo 1.300 sportista na 39 takmičenja. Za sve što je napravljeno potrošeno je oko 150 miliona dolara. Takmičenja je posmatralo 640.000 gledalaca, a 7.825 akreditovanih novinara, fotoreportera i drugog pomoćnog osoblja iz 41 zemlje izveštavalo je za 769 redakcija. Zabeleženo je prisustvo 67 radio i TV kompanija koje su emitovale 514 sati TV programa, koji je, procenjuje se, odgledalo oko dve i po milijarde gledalaca širom sveta.

Osim sportskog, Olimpijada u Sarajevu odnela je pobedu i na političkom planu. Olimpijada u Sarajevu je do tada bila najuspešnija. Imala je 12 zemalja više nego što je pre imala Olimpijada. To su bile prve Olimpijske igre na kojima nije bilo bojkota istočnog ili zapadnog bloka, gde su došli sportisti i iz SAD-a i iz SSSR-a. ZOI u Sarajevu prve su koje su organizovane sa uspešnim finansijskim efektima, jer su pokrile sve troškove od izgradnje svih objekata do troškova neposredne organizacije. ZOI je doneo suficit od 12 miliona dolara.

Među onima koji su posle Igara u Sarajevu postali planetarno popularni izdvaja se ime Katarine Vit, klizačice iz Nemačke.

Kada su domaći takmičari bili u pitanju, oči nacije bile su uprte u Bojana Križaja i Borisa Strela, ali Bjelašnica nije bila mesto gde su briljirali. Zato je 15. februara Jure Franko Jugoslaviju bacio u delirijum. Srebrni s veleslaloma dobio je sutradan parolu “Volimo Jureka više od bureka.” Slovenački skijaš je tada dobio veliku nagradu – video rekorder marke “Hitači”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar