Sport
05.04.2022. 10:18

Kuba

Vraća se profesionalni boks

Boks
Izvor: Shutterstock

Kubanski bokseri moći će da učestvuju u profesionalnim takmičenjima prvi put od 1962. godine, saopšteno je iz tamošnjeg Bokserskog saveza.

"Tri i po godine radimo na ugovoru koji odgovara filozofiji kubanskog sporta, a koji dozvoljava ulazak sportista u profesionalni boks", rekao je predsednik saveza Alberto Puč.
 

Savez je potpisao ugovor sa meksičkom kompanijom "Golden Ring", a prve borbe zakazane su za maj u Meksiku.

boks
Izvor: Shutterstock

"U prvoj fazi uključićemo tim od pet ili šet boksera, koji će otići u Evropu ili Latinsku Ameriku, a potom će se vratiti u kubansku školu boksa", rekao je Puč, koji je dodao da su četiri kubanska boksera već potpisala četvorogodišnje ugovore.

Kuba je 1962. godine, nedugo nakon pobede revolucije, ukinula profesionalni sport, a 2013. godine je profesionalizam vratila za bejzbol, odbojku i košarku.

Boks je od 2014. godine na poluprofesionalnom nivou, a lokalni tim koji učestvuje u Svetskoj bokserskoj seriji (WSB) osvojio je tri titule u poslednjih pet izdanja na kojima je učestvovao.

Kubanski bokseri su na amaterskom nivou osvojili 80 zlatnih medalja na svetskim prvenstvima, kao i 41 olimpijsko zlato.

"Učešće u profesionalnim ligama poboljšaće naš nivo, jer ćemo se suočiti sa bokserima na visokom niovu, i to će nam omogućiti da ostanemo u bokserskoj eliti", rekao je dvostruki uzastopni olimpijski šampion Hulio Sezar La Kruz.
 

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah najavio je u decembru da bi boks mogao da izostane sa Olimpijskih igara 2028. godine u Los Andjelesu, nakon brojnih kontroverznih sudijskih odluka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Legendarni bokser dobija ulicu u Beogradu
Beograd

Mate Parlov

08.11.2021. 15:10

Legendarni bokser dobija ulicu u Beogradu

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas odluku da deo Bojadžinske ulice na Zvezdari bude preimenovan u ulicu Mate Parlova - legendarnog jugoslovenskog boksera.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve