ZBOG DOPINGA: Rusiji zabranjeno učešće na Olimpijskim igrama i Mundijalu

ZBOG DOPINGA: Rusiji zabranjeno učešće na Olimpijskim igrama i Mundijalu

EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE GERMANY OUT


Svetska antidoping agencija (WADA) suspendovala je ruske sportiste iz međunarodnog sporta, sa svih velikih takmičenja, u naredne četiri godine.

Rusija sada ima 21 dan da uloži žalbu na kaznu, zbog koje bi njeni sportisti mogli da propuste Olimpijske igre u Tokiju, naredne godine, kao i Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine u Kataru.

“Preporuka komiteta za poštovanje pravila organizacije bila je jednoglasno usvojena”, navodi se u saopštenju WADA.

Rusija je tako izgubila pravo da organizuje međunarodna sportska takmičenja i podnosi zahteve za njihovu organizaciju.

Shutterstock

Shutterstock

Ova kazna znači da nijedan sportista na takmičemnjima neće moći da nastupa pod ruskom zastavom, ali oni koji dokažu da nisu bili dopingovani imaju pravo nastupa pod neutralnom zastavom. Tako se na primer čak 168 ruskih sportista takmičilo pod neutralnom zastavom za vreme Zimskih olimpijskih igara u Pjončangu nakon što je Rusija istu vrstu zabrane dobila nakon 2014. godine i igara na kojima je bila domaćin u Sočiju.

Povezane vesti – ZBOG MEŠANJA POLITIKE I SPORTA: FS Kosova preti suspenzija

Dokaz, široko rasprostranjenog ruskog dopinga WADA je prvi put otkrila pre četiri godine kada je tvrdila da su ruske vlasti sakrile najmanje 643 pozitivna doping ispitivanja. Zbog toga je Ruska atletska afederacija suspendovana, kao i još 111 ruskih sportista sa Olimpijskih igara u Riju 2016. godine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar