Sport
24.06.2022. 20:40
Beta-AP

Mito

Žerom Valke kriv, a predsednik PSŽ ponovo oslobođen

sud
Izvor: Shutterstock

Predsednik Pari Sen Žermena Naser al-Kelaifi oslobođen je, drugi put, u ponovljenom suđenju za navodne prekršaje povezane sa bivšim generalnim sekretarom Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Žeromom Valkeom, koji je proglašen krivim pred sudom u Švajcarskoj za primanje mita i falsifikovanje dokumenata.

Al-Kelaifi je ponovo oslobođen optužbe za podsticanje na teško kriminalno loše upravljanje, kada je Valkeu dozvolio da besplatno koristi njegovu kuću za odmor na Sardiniji.

Tužioci su pokušali da povežu kuću, koju je 2013. godine kupila katarska kompanija, sa emiterom beIN Medija grup pod vođstvom Al-Kelaifija, u vezi sa obnavljanjem ugovora sa Fifom za prava prenosa utakmica Svetskog prvenstva.

Valke, koji je osam godina bio glavni administrator Fife pre nego što je sklonjen sa funkcije 2015. godine, ponovo je oslobođen krivice za loše upravljanje, ali je osuđen po odvojenim optužbama u koje nije umešan Al-Kelaifi za dobijanje mita u pregovorima za prava na prenose utakmica Svetskog prvenstva u Italiji i Grčkoj.

Švajcarski savezni krivični sud proglasio je Valkea krivim za ponovoljeno falsifikovanje i pasivnu korupciju. Izrečena mu je duža uslovna kazna od 11 meseci, umesto tri, koliko je dobio na prvobitnom sudjenju u septembru 2020. godine.

Njegovi advokati su najavili žalbu i naveli da "presuda o krivici nije konačna".

Treći optuženi, direktor marketinga Grk Dinos Deris osuđen je za aktivnu koripciju i dobio je 10 meseci uslovne kazne, nakon što je prvi put oslobodjen 2020. On je ponovo oslobodjen optužbe da je podsticao Valkea na loše upravljanje protiv interesa Fifa.

Kazne za Valkea i Derisa bile su uslovne na dve godine.

Ponovoljeno suđenje održano je u martu pred švajcarskim saveznim krivičnim sudom, pošto se tužilaštvo žalilo na prvobitne presude.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Partizan kažnjen zbog "narušavanja ugleda KLS"
Partizan

Obradović suspendovan

20.06.2022. 14:37

Partizan kažnjen zbog "narušavanja ugleda KLS"

Košarkaški klub Partizan kažnjen je sa 1.812.000 dinara zbog odbijanja da igra u plej-ofu Superlige Srbije, dok je trener crno-belih Željko Obradović suspendovan na četiri utakmice, saopštila je Košarkaška liga Srbije (KLS).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve