Sport
23.03.2022. 22:06
R.E.

Iskreno

Zlatan Ibrahimović: Kada su mi dovikivali "Cigane"...

Zlatan Ibrahimović, 23. 3. 2022.
Izvor: TT NEWS AGENCY / Jonas Ekstromer/TT

U svojoj autobiografiji "Adrenalin" fudbaler Zlatan Ibrahimović, sasvim iskreno piše o do sada nepoznatim detaljima i anegdotama iz svog profesionalnog i privatnog života. Na kraju knjige, osvrnuo se i na rasizam, na to kako su mu protivnički navijači dobacivali tokom utkamice...

"Mirunjo, besan kao ris, čestita mi i pozdravlja se brzinom svetlosti. Pre utakmice sam bio previše fokusiran da bih pričao sa njim, a i zato što znam da je majstor u psihološkim igrama i da bi mogao da utiče na mene. Ali i ja sam dobar u mentalnom nadmetanju.

Ceo taj izazov sa rimskim navijačima bio je mentalni obračun: oni su mi dovikivali ‘Ciganine’, ja sam širio ruke i osmehivao se.

Ali sada, na terasi, ponovo postavljam pitanje: dve godine smo klečali u znak podrške osobama diskriminisanim zbog boje kože. Ispravno. Lepo. Ali šta da radimo za ostale manjine?

Rekao sam, ne sviđa mi se mešanje politike u sport, samo postavljam par pitanja: uzvikivanje ‘Ciganine’ je manje diskriminišuća uvreda? Manje ozbiljna? Šta radimo?

Da su uzvikivali neku drugu rasističju uvredu, sudija bi sigurno prekinuo utakmicu. Umesto toga, oni su meni dovikivali ‘Ciganine’, a sudija je upozorio mene.

Čemu služi klečanje, oblačenje majica sa ispisanim ‘respect’ i biti lep u spotu ‘No racisam’ ako se na stadionima ne menja ništa?

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Od Ibrahimovića efikasniji samo Ronaldo i Mesi
Zlatan Ibrahimović, 12. 12. 2021.

Bravo, majstore

12.12.2021. 11:54

Od Ibrahimovića efikasniji samo Ronaldo i Mesi

Zlatan Ibrahimović je bio strelac jedinog gola za Milan u remiju na gostovanju Udinezeu i tako je stigao do 300. ligaškog pogotka u najjačim ligama Europe.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve