Sport
28.02.2018. 16:00
R:E/ blic.com

ZOI: Dominacija zemlje od 5 miliona stanovnika

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zimske olimpijske igre, koje su nedavno održane u Južnoj Koreji, donele su mnogo uzbuđenja i fenomenalnih rezultata. Ipak, ostaće upamćen nastup države, koja je dala primer, kako se dobrom i promišljenom strategijom ostvaruju rezultati za ponos.

Oduvek su skandinavske zemlje imale zapažena ostvarenja, ali je nastup Norveške predstavljao nešto izuzetno. Broj stanovnika simpatične zemlje na severu je svega 5,2 miliona stanovnika. Njihov budžet za sport, ne samo zimski, iznosi 15,5 miliona evra. Fenomenalna cifra, ali kad se upored sa jednom Velikom Britanijom, koje je samo za ZOI u Pjongčangu izdvojila neverovatnih 32 miliona. U ovom slučaju, može se primeniti izreka "novac nije sve", razlog tome je rezultat ove dve zemlje.

Norveška je osvojila 14 zlatnih medalja, 14 srebrnih i 11 bronzanih medalja. S druge strane, Britanci su kući doneli 1 zlato i 4 bronze, država koja ima 65 miliona stanovnika.

Posebno zanimljivo je izjava šef misije u Pjongčangu, Tore Overbroa. Norvežanin je otkrio da su njihovi članovi tima, vrlo obični ljudi, koji su po zanimanju vodoinstalateri, drvoseče, učitelji itd. Svi uspesi sportista, nisu nagrađivani od strane države, čak i ako su medalje na Olimpijskim igrama. Nagradu koja im sledi su cipele, ofarbane u zlatnu boju. Uz to ide i torta.

U Pjongčangu su briljirali u više disciplina (14 medalja su osvojili u kros kantriju, sedam u alpskom skijanju, šest u bijatlonu, pet u ski-skokovima, četiri u brzom klizanju, a po jednu u "fristajl skijanju", nordijskoj kombinaciji i karlingu), zvaničnici norveškog sporta su se našli u problemu povodom uspeha, nisu imali dovoljno ceremonijalnih "zlatnih cipela" za svečansti dodele odličja. Ovrebo je dao intervju za BBC, tada je napomenuo da njihovi sportisti provode skoro 250 dana godišnje zajedno. Okupljanja pored treninga, podrazumevaju druženja i raznih aktivnosti poput kartanja, kuvanja i mnogih drugih.

"Mi smo ponosni, ali se ne hvalimo. To je veoma važno istaći, jer... Tako mi radimo u Norveškoj. Osvojene medalje su jedno, ali nama je to sekundarna stvar. Najvažnije je da se zabavljamo sve vreme, kao i to da smo bili i ostali - prijatelji", izjavio je šef misije Tore Overbro.

Tajna njihovog uspeha, ne leži samo u snegu i druženju. Norveška je nacija, koja najviše vremena posvećuje sportu na svetu. Prema određenim podacima, svaka osoba u državi nešto igra ili trenira 13 minuta svakog dana. U državi postoje čak 11.000 sportskih klubova, a zabranjeno je rangiranje svih mlađih od 13 godina. Čak 93% mališana bavi nekom vrstom sporta, prosto neverovatan podatak.

Kako biti uspešan? Odgovor je jasan. Sistem.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve