Sport
25.05.2024. 19:15
Zoran Šećerov

Finale ABA lige

Zvezdin sedmi pečat

1
Izvor: Beta / ABA LIGA/Crvena zvezda Meridianb / Dragana Stjepanovic

Iako "ometlan", Partizan nije bio u tolikoj meri inferioran. Oni koji su sve gledali prisetiće se da u svakoj od tri utakmice nije bio daleko od trijumfa. Možda je u onoj prvoj bio najbliži cilju i možda bi cilj i ostvario, odbranio titulu u ABA ligi, da protiv sebe nije imao ipak u puno čemu boljeg protivnika.

Crvena zvezda je osvojila i sedmu titulu prvaka ABA lige. Pristalice "crveno-belih" jednako raduje i podatak da se po broju šampionskih zvanja u ovom regionalnom takmičenju tim sa Malog Kalemegdana sada izjednačio sa večitim rivalom. I još više što su ovim trijumfom "crveno-beli" i zvanično, kao prvaci ABA lige, obezbedili učešće u Evroligi i naredne sezone. 

U tri utakmice plej-ofa Zvezda je bila, utisak je, odlučnija i s konkretnijim rešenjima. Imala je i raspoloženije pojedince, MVP-a plej-ofa. Ekipa Janisa Sferopulosa je, kako su to nadahnuti izveštači opisali, "metlom" došla do trofeja. Sreća i radost bili su utoliko veći što je jagoda na šlag servirana pred navijačima Partizana.

Partizanovi navijači, besni i razočarani, brzo su napustili dvoranu pa je trofej namenjen pobedniku Zvezda primila pred praznim tribinama "Arene". Nesportski, ali tako je to u Srbiji.

Pehar je prvi u vazduh podigao kapiten "crveno-belih" Branko Lazić. Zarad puno toga imao je razlog da bude možda i najsrećniji među onima koji su bili pre neko veče na parketu "Arene". Dres Zvezde, koji nikad nijednim postupkom nije izneverio, nosi od 2011. i od tada zaključno sa sedmom titulom u ABA ligi osvojio je ukupno 24 trofeja sa svojim klubom. 

Ako nisu navijači, Zvezdi je manirom gospodina i sportskog džentlmena titulu čestitao trener Partizana Željko Obradović. Prvo na parketu, a onda i na konferenciji za medije posle utakmice. 

"Izgubili smo finale. Probaćemo sledeće godine da se spremimo. Entuzijazam kod svih nas postoji. Želja da se igra pred ovim navijačima svakako postoji. Razmislićemo gde su bile greške. Svako od nas je grešio. Ja ću da krenem od sebe, moramo da vidimo gde smo i šta smo."

1
Izvor: ATAIMAGES / Dusan Milenkovic

Grešaka je bilo. Da Partizan nije bio Partizan bilo je vidljivo u svakoj od tri utakmice. Aleksandar Petrović, hrvatski trener, laicima je pojasnio i zašto.

"Jedan podatak jasno pokazuje zašto je Crvena zvezda ovako dominantno osvojila ABA ligu. U tri utakmice plej-ofa imala je 28 asistencija više od Partizana. Znači da su dodavanjima dolazili do otvorenih pozicija, dok je Partizan napadao isključivo driblingom na postavljenu odbranu."

Ratko Varda, nekadašnji centar Partizana i reprezentativac, upro je prst u strance među "crno-belima".

"Ovo je ukupan broj poena za tri utakmice koji su ostvarili ljudi koji ne znaju šta znači derbi. Prosek: Panter ‒ 8,3, Ledej 6,3, Kaminski 2,6, Dožer 7,6, Kaboklo 6,6", napisao je Varda na svom Iks nalogu.

Navijači i analitičari su posebno kivni na kapitena "crno-belih" Kevina Pantera. U prvom meču postigao 13, u drugom sedam, dok je u trećem ubacio pet poena. U prilog svemu je i komentar poznatog trenera Vlade Đurovića.

"Sve vreme govorim da je Panter igrač koji zavarava i stručni štab i navijače već tri godine. S njim je vrlo teško nešto osvojiti. On nije vođa, nije kapiten i nije pobednik."

Iako "ometlan", Partizan nije bio u tolikoj meri inferioran. Oni koji su sve gledali prisetiće se da u svakoj od tri utakmice nije bio daleko od trijumfa. Možda je u onoj prvoj bio najbliži cilju i možda bi cilj i ostvario, odbranio titulu u ABA ligi, da protiv sebe nije imao ipak u puno čemu boljeg protivnika. 

Uprkos svemu, Željko Obradović je rekao i da će Partizan i iduće godine igrati Evroligu. Treba mu verovati. I za Zvezdu i za Partizan, jednako kao i za srpsku košarku, to bi bila više nego dobra opcija. 

Do tada navijačima Partizana ostaje za utehu to što su "crno-beli" u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju u sezoni iza bili uspešniji od "crveno-belih". Neki tvrde da bi tako bilo i u ABA ligi da se sudije nisu ogrešile o izabranike najtrofejnijeg evropskog klupskog trenera. 

Još jedan podatak je zanimljiv. U ovosezonskim međusobnim odmeravanjima snaga trener Zvezde bio je neuporedivo uspešniji od kolege sa klupe "crno-belih". U osam večitih derbija od kako je trener Zvezde Sferopulos je uz dva startna poraza ostvario šest pobeda u nizu. 

Sve je počelo pre sedam meseci ili u momentu kada je Grk preuzeo kormilo "crveno-belih". U prve dve utakmice čekali su ga okršaji s Partizanom, prvo u Evroligi, a četiri dana kasnije i u ABA ligi. Zvezda je oba meča izgubila. Sferopulos se, međutim, nije predavao. Početkom godine naneo je prvi poraz Partizanu, a samo 20 dana kasnije i drugi.

Pobednički niz nastavio je trijumfom u finalu Kupa Koraća. Bio je to prvi Sferopulusov trofej koji je osvojio sa Zvezdom u sezoni.

Priča je nastavljena u plej-ofu ABA lige. Zvezda nije krila želju da u odmeravanju snaga bude bolja od večitog rivala. Neko je i Sferopulosu ispričao priču o lepoti poroka, odnosno da je u Srbiji najvažnije biti pobednik u duelu s večitim rivalom. Grk se tako na najbolji način iskupio posle debakla njegovog tima u Evroligi. Uz sve, stigao je i do bonusa jer je sada trener kome, osim igrača, veruju i navijači Crvene zvezde.

Pod krovom "Pionira" Zvezda je slavila dva puta zaredom, a onda je i u kući Partizana napravila darmar. Pred 20.000 vatrenih pristalica Partizana Sferopulos je i šesti put uzastopno trijumfovao u odmeravanju snaga sa Željkom Obradovićem. Istovremeno je postao i trener Crvene zvezde sa najdužim pobedničkim nizom u večitim derbijima.

Analitičari su podsetili i na podatak da je baš u "Beogradskoj areni" debitovao u Evroligi pre desetak godina kao "kouč" pirejskog Olimpijakosa.

U istoriji Crvene zvezde ostaće upisano da je Janis Sferopulos sa timom sa Malog Kalemegdana napravio malo čudo, da je njegov trenerski rukopis uprkos utakmicama koje se nisu smele izgubiti u Evroligi, konačno došao do izražaja i na kraju da uprkos svemu oni koji su angažovali i (ne)očekivano smenili Ivanovića nisu pogrešili. Prošao je grčki stručnjak, i to mu se mora priznati, težak period prilagođavanja na ekipu i ekipe na njega. Sada, čini se, jedni drugima veruju. Uostalom, videlo se to i te kako u finalu plej-ofa.

"Svaka utakmica je drugačija, moraš da ih spremiš sa pojedinostima prema rivalu, situacijama. Najvažniji su igrači, ako imate hrabre igrače, to je najbitnije. Sve zasluge igračima, pokazali su karakter i zasluženo pobedili", bila je Sferopulosova izjava posle trijumfa.

MVP plej-ofa je plej Zvezde Jago dos Santos. Omaleni Brazilac (175 cm) je na Mali Kalemegdan stigao iz nemačkog šampiona Ulma. Predstavljen je kao neko čiju košarkašku vrednost karakteriše velika brzina, odličan pregled igre i čudesna energija na parketu. Dugo je čekao šansu i na kraju dočekao. 

1
Izvor: Beta / ABA LIGA/Crvena zvezda Meridianb / Dragana Stjepanovic

Na početku bio je u senci Nejpira i Teodosića, kada je Nejpir otišao, u igru je uskočio megatalentovani Topić. Nije se Jago, međutim, predavao, posustajao. Od trećeg pleja stigao je do igrača bez koga igra Zvezde nije ista kao kad je on na terenu. Danas je i definitivno košarkaš sposoban da napravi razliku čak i na najbitnijim utakmicama sezone.

Pokazao je to i te kako u plej-ofu ABA lige. U prvoj utakmici upisao je 18 poena, pet asistencija i četiri skoka. U drugoj je za nijansu igrao slabije (8, 5, 4), dok je u trećoj imao učinak od 11 poena, četiri asistencije i tri skoka.

"Jago je napredovao cele sezone. Od trećeg pleja, postao je prvi plej, koristan za nas, veoma sam srećan što je dobio MVP nagradu jer ju je zaslužio", pojasnio je Sferopulos.

Brazilski reprezentativac je izgleda pretplaćen na MVP zvanja. Istu čast imao je i 2023. kada je s Ulmom uzeo titulu prvaka Nemačke, odnosno godinu dana pre u dresu brazilskog Paulistana na utakmici Interkontinentalnog kupa. 

Uz čestitke Brazilcu, mora se konstatovati da su Zvezdin trijumf, kada je reč o igračima, obojili kolorima slavlja zapravo igrači iz Zvezde, oni koji su, kako bi rekao Varda, znali kako se igra večiti derbi. Teodosić je pokazao zašto je Nebojša Čović bio toliko uporan da ga privoli da igra za Zvezdu. Nedović je briljirao u drugoj utakmici, Davidovac u prvoj, Lazić sa svojim maestralnim igrama u odbrani na svakoj od tri...

"Vidim sebe ovde, imam ugovor na još godinu dana i nadam se da ćemo imati još bolje rezultate sledeće godine", pričao je Nedović čije su suze radosnice bile samo jedan od pokazatelja kakav je pritisak nosio na ramenima.

1
Izvor: ATAIMAGES / Dusan Milenkovic

Ko ide, a ko ostaje odlučiće Sferopulos, njegov stručni štab i naravno uprava ABA šampiona. Takođe, i ko će pojačati "crveno-bele" čiji je cilj u svakoj, pa i narednoj sezoni da i u Evroligi naprave iskorak.

Pod ugovorom su Jago dos Santos (2026), Nikola Topić (2027), Nemanja Nedović (2025), Adam Hanga (2025), Stefan Lazarević (2026), Dejan Davidovac (2026), Luka Mitrović (2025), Marko Simonović (2025), Džoel Bolomboj (2026) i Dalibor Ilić (2026). Ugovor ističe Milošu Teodosiću, Branku Laziću, Rokasu Gedraitisu, Frediju Gilespiju, Treju Tompkinsu i Majku Tobiju. Dobro obavešteni uveravaju da novi ugovor neće biti ponuđen Gilespiju, Tompkinsu i Tobiju.

Zna se i to da Topić izlazi na draft i da bi od jeseni mogao da igra na NBA parketima, ali se zna da se u Zvezdu sa pozajmice vraća i Marko Simonović. Letnji prelazni rok biće očigledno i te kako zanimljiv.

Pre toga Zvezdu čeka još i plej-of Superlige i verovatno novi okršaji sa večitim rivalom. Ako sve bude kako se prognozira, nova odmeravanja snaga dva velika rivala na programu su 3, 5. i eventualno 8. juna.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve