15. GODINA OD BRUTALNOG UBISTVA SRPSKIH DEČAKA KOD GORAŽDEVCA: Zločin za koji niko nije odgovarao

15. GODINA OD BRUTALNOG UBISTVA SRPSKIH DEČAKA KOD GORAŽDEVCA: Zločin za koji niko nije odgovarao


Danas se navršava 15 godina od tragedije u Goraždevcu, kada su nepoznate osobe iz automatskog oružja pucale na grupu od oko 50 dece i mladih, koji su se kupali u Bistrici. Ubijeni su Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12), a teško su ranjeni i Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13)

Do danas za taj zločin niko nije odgovarao. Usled nedostatka dokaza, Euleks je zatvorio istragu, koju je ranije vodio UNMIK. Ova misija Ujedinjenih nacija je posle napada u Goraždevcu saopštila da je „nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz ‘kalašnjikova’ na grupu od oko 50 dece i mladih, većinom Srba iz goraždevačke enklave“ i ponudila milion evra za pronalazak počinilaca. Kosovska policija saslušala je 75 svedoka, među kojima su bila i ranjena deca, pretresla je 100 kuća, a očevi ubijenih dečaka tvrde da se zna ko je pucao na Ivana i Panteliju i iz godine u godinu ponavljaju da su to rekli i Kforu.

Predsednik Kosova Hašim Tači položio je 2016. godine, prvi put, cveće na spomenik ubijenim dečacima, i tada je rekao da se zaklinje da se nikada više neće ponoviti takvi zločini. Tači je takođe obećao da će raditi na tome da se svaki zločin rasvetli i kazni, ali i da se utvrdi sudbina nestalih.

Zločin su osudili domaći i strani zvaničnici, a tim povodom održana je i hitna sednica Saveta bezbednosti UN. To ubistvo spada u jedan od četiri najveća zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije na Kosovo. Ubice su ostale nekažnjene i u slučaju ubistva u Starom Grackom, Obiliću i kod Podujeva. U Starom Grackom ubijeno je 14 žetelaca, u Obiliću porodica Stolić, a kod Podujeva 12 putnika kada je dignut u vazduh autobus „Niš ekspresa“ sa putnicima koji su išli na Zadušnice.

Zlo ne spava

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je povodom 15 godina od ubistva srpske dece u Goraždevcu da je taj zločin upozorenje da zlo ne spava i da je trajan i održiv mir ono za šta se svi moraju boriti. „Za nama je petnaest godina tuge i bola zbog terorističkog napada na srpsku decu u Goraždevcu, ali i petnaest godina uzaludnog očekivanja i nade da će taj zločin biti rasvetljen, a zločinci privedeni pravdi“, navodi Đurić u pisanoj izjavi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar