Srbija
12.06.2018. 13:22
R.E./Alo

ČEKA SE ODLUKA SKUPŠTINE SRBIJE: Bor uskoro menja status i od opštine postaje GRAD

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bor uskoro, nakon završene Skupštine Srbije koja počinje sutra, dobija status grada što znači kompletno novo ustrojstvo gradske uprave, veći priliv novca u budžet oko 200 miliona, mogućnost za povećanje zarada u javnom sektoru, lakše i efikasnije apliciranje za projekte međugranične saradnje...

Aleksandar Milikić, predsednik opštine Bor, uskoro gradonačelnik, kaže:

- Dobijanje statusa grada za meštane znači viši kvalitet života. Dobijamo mogućnost uvećavanja transfernih sradstava po osnovu poreza na zarade. To, praktično, znači, da će se u lokalni budžert sliti 13 odsto više novca, odnosno oko – 200 miliona dinara. Takođe, gradska uprava biće uređena na potpuno nov način.

Ova novina za Borane znači i otvaranje mogućnosti za povećanje plata u pojedinim oblastima u javnom sektoru.

- Kao opština, Bor nije imao pravo da koristi državne fondove, a kao grad to ćemo moći - objašnjava Milikić.

On naglašava da je najveća prednost što Bor dobija status grada veća mogućnost za dobijanje većih grantova kao i apliciranje u projektima međugranične saradnje.

- Već se zna da u narednom periodu Bor očekuju ozbiljni infrastrukturni projekti, koje će kao grad lakše moći da ostvari. Tu, pre svega, mislim na izgradnju novog gradskog kolektora, rekonstrukciju postojeće vodovodne mreže, čime će se gubici smanjiti za 65 odsto, rekonstrukcija bolnice i škola... – kaže Milikić.

Navedeni projekti, kako nezvanično saznajemo, vredni su više desetina miliona evra i mnogo će se lakše ostvariti kada Bor dobije status grada.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve