Srbija
29.06.2018. 15:21
R.E./Politika

ĆIRILICOM DO POPUSTA ZA FIRME: Nova promocija srpskog pisma

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kompanije koje istaknu svoj naziv na ćirilici, a zakupci su poslovnog prostora čiji je vlasnik Grad Beograd, imaće zbog toga ubuduće popust od pet odsto na zakup, odlučili su danas odbornici gradskog parlamenta.

Ta mera sprovodi se radi zaštite i promocije ćirilice, a usvojena je jednoglasno. Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika, izjavio je ova mera nije nipošto diskriminacija latinice, niti je želja da se latinica stavi u drugi plan.

"Ali, srpski jezik je definisan po ćirilici, po kojoj nas i prepoznaju u svetu", rekao je Mladenović, i dodao je to nije razlog za stid, već za ponos.

"Sa ulaskom Bugarske u EU, ćirilica se koristi i u Uniji", podsetio je Mladenović, i dodao da se ovom merom afirmiše ćirilica, koja bi trebalo da zauzme važno mesto i da se promoviše kao pismo koje ima veliku vrednost.

Odbornik Saveza za Srbiju Borko Stefanović, rekao je da je predlog jako dobar, kao i da je u cilju očuvanja ćiriličnog pisma, ali i da ne bi želeo da Beograd izgubi kosmopolitski duh, koji ga je krasio vekovima. On je upitao da li će biti problema u primeni odluke, ukoliko neke firme istaknu oba pisma ili nekih uslovljavanja.

Mladenović mu je odgovorio da nikakvih uslovljavanja ne može da bude, jer to ne bi bilo u skladu sa Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisama.

„Nemamo pravo da bilo koga uslovljavamo, samo podstičemo da oni koji imaju natpis firme istaknut na ćirilici dobiju podršku za to”, rekao je Mladenović.

Zamenik gradonačelnika, Goran Vesić, izjavio je da se nada da će primer Beograda prihvatiti i druge lokalne samouprave, kao i državni organi, kako bi se dao konkretan doprinos očuvanju ćirilice. On je dodao kako se nada da će odluka doprineti da u Srbiji bude donet zakon o ćirilici, kako bi ona bila zaštićena, kao što je to slučaj u Bugarskoj, ili Rusiji, gde svaka strana kompanija, koja dođe ima i natpis na ćirilici.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve