ČVRSTO OSTAJU PRI SVOM STAVU: Tužilaštvo u Hagu se protivi suđenju radikalima u Srbiji

ČVRSTO OSTAJU PRI SVOM STAVU: Tužilaštvo u Hagu se protivi suđenju radikalima u Srbiji


Haško tužilaštvo i dalje se protivi prebacivanju procesa protiv dvoje srpskih radikala iz sudskog Mehanizma u Hagu pred sprske pravosudne organe.

Haško tužilaštvo u najnovijem dopisu Mehanizmu poručuje da “čvrsto ostaje pri svom stavu”.

U procesu odlučivanja suda da li će odobriti ustupanje predmeta Srbiji ili ne, Ministarstvo pravde Srbije izrazilo je spremnost da sprsko pravosuđe preuzme taj slučaj.

Haško tužilaštvo se tome usprotivilo tvrdeći da Vjerica Radeta i Petar Jojić, kao poslanici Srpske radikalne stranke u Narodnoj skupštini uživaju imunitet od krivičnog gonjenja.

Iako je Ministarstvo pravde nedavno detaljno obrazložilo da oni ne bi mogli biti zaštićeni poslaničkim imunitetom od suđenja, haški tužilac u novom dopisu sudu tvrdi da to pitanje nije uređeno zakonom.

U dopisu sudu Ministarstvo pravde je takođe istaklo da su Petar Jojić i Vjerica Radeta voljni da se pojave pred sudom, što su i pokazali svojim odazivanjem pozivu Višeg suda u Beogradu 17. maja 2016. godine o čemu je Haški tribunal bio obavešten.

Srbija je već obavestila Mehanizam da je spremna da preuzme slučaj proitv Radete i Jojića pošto su nadležni sud i tužilaštvo rekli da prema međunarodnim pravilima i prema važećem zakonodavstvu Srbije za to postoje uslovi.

U ovom slučaju Radetu i Jojića Haško tužilaštvo tereti za zastrašivanje svedoka u postupku koji je vođen protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

Srbija je 2015. godine odbila da uhapsi i izruči Jojića i Radetu Haškom tribunalu pošto su srpski pravosudni organi konstatovali da nema uslova za njihovo izručenje, jer ni statut Saveta bezbenosti Ujedinjenih nacija o radu Tribunala, kao ni srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđaju krivično delo za koje se terete.

Za Jojićem i Radetom, po naredbi Trinunala, posle toga su raspisane su crvene Interpolove poternice sa nalogom za hapšenje.

Nakon što je slučaj iz Haškog tribunala po njegovom zatvaranju 31. novembra 2017. prešao u Mehanizam, sudije tog suda su zaključile da je u interesu pravde i ekspeditivnosti da se ovaj slučaj prebaci državi na čijoj je teritoriji izvršeno krivično delo – a to je Srbija.

Srbija se izjasnila da prihvata da sudi radikalima, ali se tome usprotivilo tužilaštvo u Hagu. Sada se čeka odluka sudskog veća Mehanizma.

Radeta i Jojić su optuženi za krivično delo nepoštovanja suda, odnosno, jer su navodno zastrašivali svedoke u slučaju protiv predsednika SRS Vojislava Šešelja.

Šešelj je u sredu, 11. aprila, odlukom Žalbenog veća Mehanizma pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora zbog podsticanja na zločine nad Hrvatima u Hrtkovcima, ali je kaznu već odslužio u protvoru tako da neće ići u zatvor.

Tom presudom je preinačena je prvostepena presuda Haškog tribunala iz marta 2016. kojom je Šešelj bio oslobođen svih optužbi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar