Vesti
09.01.2019. 17:28
R.E./Beta

DEMOGRAFSKA STATISTIKA SRBIJE: Srbi sve više vole " brakove na probu" od ženidbe, raste i broj razvedenih

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Srbiji poslednjih godina blago raste broj novosklopljenih brakova, ali nešto brže i broj razvedenih supružnika, rekla je danas sociolog Filozofskog fakulteta u Beogradu Milica Vesković Anđelković.

Ona je kazala da je u porastu i broj kohabitacionih brakova ili "brakova na probu", uglavnom među mladim ljudima koji su odlučili da žive zajedno, a da se nisu venčali.

"Demografska statistika pokazuje da je, na primer, broj novosklopljenih brakova u 2016. i u 2017. godini bio oko 35.000 i povećan je samo za 0,4 odsto", rekla je Vesković Anđelković, odgovarajući na pitanje Bete da li brže raste broj sklopljenih ili razvedenih brakova.

Broj razvedenih supružnika je, prema njenim rečima u 2016. godini i 2017. godini porastao za 1,3 odsto.

Zanimljivo je, kako je rekla, da je 1950. godine sklopljeno oko 70.000 brakova, što je duplo više nego poslednjih godina, a da je te godine stopa razvoda bila svega 1,4 odsto.

Vesković Anđelković je rekla da je najčešći razlog za nesporazume u bračnoj zajednici i razvod finansijske prirode, a razlozi su još i različiti sistemi vrednosti supružnika, kao i sve veća finansijska nezavisnost žena.

Broj sklopljenih brakova je veći, kako je rekla na jugu Srbije, zbog poštovanja tradicionalnih vrednosti nego u Beogradu, a prosečna starost bračnih parova je na jugu oko 25 godina, dok je u Beogradu prosečna starost žena oko 28, a muškaraca oko 31 godinu.

Brakovi se, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku za 2016. i 2017. godinu najčešeće sklapaju u septembru, a i razvodi su masovniji u jesenjem delu godine.

Vesković Anđelković je rekla da su stope razvoda u regionu najmanje u Bosni i Hercegovini, oko 0,4 odsto, a da su niske i u Irskoj, 0,6 odsto i na Malti, 0,8 odsto.

Dodala je da je od zemalja iz susedstva najveća stopa razvoda kod Madjara i iznosi dva odsto dok je Hrvatska negde u rangu sa Srbijom i stopa razvoda je 1,6 odsto.

Najveće stope rasta sklopljenih brakova su u muslimanskim zemljama, pa je 2014. godine, do kada se mogla pratiti statistika jer nije bilo političkih turbulencija, stopa novosklopljenih brakova bila najviša u Egiptu i iznosila je 11 odsto, a u pravoslavnim zemljama najviše venčanja ima u Rusiji i stopa rata se kreće oko osam odsto.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
4°C
26.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve