DIREKTOR KLINIKE ZA NEUROLOGIJU O ZDRAVSTVENOM STANJU NIŠLIJA: Manje pacijenata sa moždanim udarom, ali među njima najviše madih

DIREKTOR KLINIKE ZA NEUROLOGIJU O ZDRAVSTVENOM STANJU NIŠLIJA: Manje pacijenata sa moždanim udarom, ali među njima najviše madih

foto: printscreen youtube


Na Klinici za neurologiju u Nišu smanjen je broj pacijenata sa moždanim udarom sa 1.000 na 700 u proteklih godinu dana, izjavila je danas direktorka klinike Miroslava Živković, ali je upozorila da se moždani udar uglavnom konstatuje kod mladjih od 50 godina.

Miroslava Živković je za agenciju Beta kazala da dnevno na Klinici prime šest do sedam pacijenata i da je stopa smrtnosti obolelih smanjena na 20 odsto.

“Otprilike jedna trećina, ponekad i polovina pacijenata su osobe mladje životne dobi, mladje od 50 godina”, rekla je Živković.

Prema njenim rečima, moždani udar kod mladih ljudi često je uzrokovan genetski uslovljenim poremećajima, ali postoje brojni drugi faktori rizika, uključujući bolesti koje se ne leče i loše životne navike.

“Povišen pritisak je jedan od uzroka moždanog udara, a nije ‘ekskluziva’ samo starijih ljudi. Faktori rizika su i gojaznost, pušenje, fizička neaktivnost, stres”, kazala je Živković.

Ona je istakla da je smanjenje broja obolelih i mortalitetne stope veliki uspeh sadašnje generacije lekara, ali i medija koji promovišu zdrave stilove života i važnost prevencije.

“Imamo odličnu saradnju dijagnostike i svih konsultantskih službi na jednom mestu u novom Kliničkom centru i zahvaljujući tome mi reagujemo vrlo brzo”, izjavila je Živković.

Ona je podsetila da je Klinika za neurologiju jedina zdravstvena ustanova na jugu Srbije koja zbrinjava pacijente sa moždanim udarom i pokriva područje na kome živi 2,5 miliona stanovnika.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar