(FOTO) REČNA ŽURKA NA SAVSKOJ PROMENADI: Održan 14. karneval brodova


Karneval brodova, 14. po redu, održan je u subotu na savskoj promenadi na kojoj se okupio
ogroman broj Beograđana da uživa u spektaklu na vodi u kojoj su učestvovali brodovi državne rečne službe, kao i privatna plovila od kojih su i neka odnela nagrade kao najlepše ukrašene na karnevalu.

karneval brodova 1

Revijalni defile karnevala i plovidba brodova počeo je u 18 časova, ali se karnevalsko šarenilo moglo se videti čak sat ranije na levoj obali Save.

karneval brodova 3

Pomenada na Savi bila je prepuna Beograđana koji su se oduševljeno slikali sa kostimiranim likovima i iz Diznijevih najboljih crtaća, Spajdermenom i klovnovima. Posetioci su se takođe divili veštinama spretnog žonglera,kostimiranih vitezova i mađioničara, a za najmlađe bile su organizovane radionice u kojima su mogli da se zabave na kreativan način..

karneval brodova 5

Dečji hor “Čarolija” na čelu sa Leontinom Vukomanović, oduševio je publiku sa bine, a pogotovo one najmlađe pevajući pesme o ljubavi, sreći i Beogradu. Čitavoj “čaroliji” na sceni pridružila se i proslavljena učesnica Evrovizije, Bojana Stamenov, koja je otpevala nekoliko pesama i podelila sa Beograđanima svoju omiljenu pesmu o rekama, “Brod na Tisi” pa im je “šapnula” da zamisle Savu umesto reke iz pesme.

karneval brodova 20

Nakon hora, pred sam početak revijalnog defilea brodova, rečnu plovidbu najavio je državni policijski orkestar. Policijski orketar ministarstva unutrašnjih poslova Srbije odsvirao je 3 numere najvljujući početak karnevala, “Beograd”, “Diksi parada” i “Kraljeva garda”.

Početak defilea otvorili su Andrija Mledenović, zamenik gradonačelnika Beograda i direktor
Turističke organizacije Beograda, Miodrag Popović.

karneval brodova 16

Rečima “Beograd je danas sišao na reke” počeo je Andrija Mladenović svoje obraćanje prisutnima na karnevalu ističući da “Beograd na vodi” više nije prazna priča, već da je to sada sada je to realnost ovog grada.

Takođe najavio je i rekonstrukciju Karađorđeve ulice što će produžiti prostor Savske promenade do Samog ušća Save u Dunava.

karneval brodova 15

” Imamo puno posla. Sledi sređivanje čukaričke marine i rukavca, kako bi mogli da sa modernom marinom primimo sve brodove jahte i čamce”

Mladenović je ocenio i da je ova godina verovatno najrekordnija što se tiče pristana kruzera, jahti i brodova i da je u procentima ovaj broj dvocifren.

Direktor turističke organzacije, Miodrag Popović uputio je jedno veliko “hvala” Beograđanima koji
posetili karneval jer su tako dobri domaćini turistima tokom svih proteklih godina,kao i Skupštini grada koja je pružila ogromnu podršku Turističkoj ogranizaciji.

karneval brodova 14

U daljini su se već pojavili brodovi i plovila učesnika “Karnevala brodova 2018” , a posetioci su prišli obali i uživali u rečnoj povorci.

Brod “predvodnik” bio je izuzetno ukrašeni brod “Topčiderka” za kojim je plovio brod Beodradske
vatrogasne sužbe koji je pružio Beograđanima manevar vodenim topovima koji je izgedao zaista spekatakularno uz zalazak sunca, a za njima su išli manje jahte i brodovi i čamci sa kojih se čulamuzika, a posada je mahala i pozdravljala gledalište na obali.

karneval brodova 21

Za najbolje ukrašene brodove proglašeni su “Topčiderka” internacionale policijske asocijacije kao i “Mala sirena” i “Marija 4”; privatnih vasnika koji su učestvovali na karnevalu.

“Meni se najviše dopao onaj drveni brod sa jedrima. Liči mi na vikinške brodove i nekako je drugačiji od drugih brodova” rekao nam je Lazar, učenik trećeg razreda iz Beograda, dok su stariji bili najoduševljeniji vatrogasnim topovima.

karneval brodova 11

“Ovo izgleda divno, zaista divno. Ja sam prvi put ovde, došla sam sa unucima i mislim da je lepo što je ovoliko porodica sa decom ovde da uživaju na reci”, oduševljeno nam je potvrdila svoja zapažanja gospođa Mira iz Valjeva.

Manifestaciju na vodi upotpunio je i vatromet oko 21 sat kada su i proglašeni najbolje dekorisani brodovi i koji je grandiozno označio kraj karnevala, ali se zabava na obali odužila do skoro sat vremena pre ponoći uz muziku sa bine na kojoj su nastupali beogradski bendovi i plesni ansambl.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar