Srbija
12.02.2019. 18:45
R.E./Foto: Ministarstvo odbrane

(FOTO) SPASLA ŽENU IZ NABUJALE REKE: Razvodnik Milica Đekić dobitnica priznanja „Najplemenitiji podvig godine“

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Skupštini grada Beograda svečano su uručene plakete za najplemenitiji podvig godine, koje 56. put zaredom dodeljuju „Večernje novosti“ pojedinicima i organizacijama koji su svojim herojskim, humanim i nesebičnim delima obeležili godinu za nama.

U tradicionalnoj akciji „Najplemenitiji podvig godine“ žiri kojim je predsedavao akademik Matija Bećković, odlučio je da specijalna srebrna plaketa ode u ruke razvodnika Milice Đekić iz 27. mehanizovanog bataljona Druge brigade kopnene vojske iz Kraljeva, koja je spasila život Slavici Milić u selu Lopatnica, kada ju je izvukla iz nabujale reke.

Razvodnik Đekić istakla je da joj priznanje za „Najplemenitiji podvig godine“ svakako laska, jer je svrstava među heroje koji se obeležili godinu za nama.

Milica je, dok je bila na godišnjem odmoru u etno-selu Lopatnica koji je u vlasništvu njenog očuha i majke, spasila život meštanki koja je upala u nabujali potok koji protiče pokraj etno-sela.

- Žena je pokušavala da stablo koje je nanela voda odgurne, međutim, bujica ju je povukla i ona je upala u vodu – kaže Milica i dodaje da je bez razmišljanja, na očuhove povike, izletela iz kuće i potrčala pored vode.

- Posle nekih 200-300 metara žena se uhvatila za granu i tada smo je sustigli, uskočili u vodu i izvukli je – prepričava razvodnik Đekić situaciju koja ju je svrstala u heroje. Nagrada koju je danas dobila ne čini je većim čovekom nego što jeste, a najveća nagrada je saznanje da je nekome pomogla.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Priznanje za pokazano herojstvo uručio joj je akademik Matija Bećković, a među prvima na nagradi je čestitao komandant 27. motorizovanog bataljona Druge brigade kopnene vojske major Boban Ilić.

Pozdravljajući prisutne na današnjoj svečanosti, glavni i odgovorni urednik „Večernjih novosti“ Milorad Vučelić istakao je da ovogodišnji podvižnici ne dolaze samo iz Srbije, već i iz sveta, te šalju sliku svima ko su i šta su Srbi.

Akademik Matija Bećković je u ime žirija izrazio zadovoljstvo što već 56. put pred oči javnosti izlaze heroji čovečnosti i plemenitosti, dodavši da u akciji „Večernjih novosti“ mesto nalaze samo istinski heroji i njihovi plemeniti podvizi, čiji se primeri iznose na videlo kao ono najbitnije za sudbinu čoveka, a ne nešto uzgredno i sporedno.

Policajac Miloš Milošević iz Aleksinca, dobitnik je 56. prestižne titule najplemenitijeg pojedinca u minuloj godini koji se goloruk bacio na pomahnitalog napadača ispred kafića “Manila”, koji je automatskom puškom pucao na radnika obezbeđenja i prolaznike, ranivši pet osoba.

Zlatnu plaketu za najplemenitiji kolektivni podvig žiri je dodelio petorici Banaćana koji su donirajući kožu spasli život dvojici radnika NIS-a, dok je hrabrom Miloradu Jovanoviću iz Belegiša posthumno dodeljena zlatna plaketa za najplemenitiji podvig, jer je spasavajući život unuke Aleksandre koja se davila u Dunavu, Milorad dao svoj život.

Zlatnu plaketu za dečji podvig žiri je dodelio Ognjenu Damljanoviću iz Užica, koji je spasao četvorogodišnjeg Lazara iz ledene, nabujale Đetinje.

Osim razvodnika Đekić, srebrne plakete “Večernjih novosti” dobili su Vladeta Zarubica, Vojin Radović i Vesko Božović iz Podgorice, učiteljica Gorica Dimitrijević iz Kragujevca, policajci Nemanja Trivun i Đorđe Elek iz Foče, monasi manastira Zočište kod Orahovca, Marko Jovanović iz Niša, vatrogasac Dragan Vujović iz Užica, Nataša Mladenović iz Ježevice i Predrag Adamović iz Banjaluke.

Pripadnici Vojske Srbije u godini za nama više puta pokazali su svoju humanu stranu pomažući građanima u najtežim situacijama, neretko rizikujući svoje živote, i dokazali da Srbija uvek može da računa na svoju vojsku.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve