Gradnja postrojenja za preradu otpada u Vinči počinje na proleće 2019.

Gradnja postrojenja za preradu otpada u Vinči počinje na proleće 2019.


Izgradnja postrojenja za preradu komunalnog otpada u Vinči počeće na proleće sledeće godine, najavio je danas gradski menadžer Goran Vesić i istakao da se taj projekat radi u javno-privatnom partnerstvu sa kompanijama iz Francuske i Japana.

Deponiju Vinča, osim Vesića, obišli su ambasadori Japana i Francuske, Đuinići Marujama i Frederik Mondolini, koji su naglasili da će problem jedne od najvećih deponija u svetu uskoro biti rešen.

Govoreći o dinamici sprovodjenja projekta, gradski menadžer je istakao da će do oktobra biti završena izmena Plana detaljne regulacije.

– Do kraja godine mi ćemo izdati građevinsku dozvolu za izgradju postrojenja, a Plan detaljne regulacije je osnov za izdavanje građevinske dozvole – objasnio je Vesić.

Kako je istakao, na deponiji Vinča više od 40 godina odlaže se svo beogradsko smeće i s obzirom da je ta deponija “pred zatvaranjem”, Beograd bi imao problem sa odlaganjem smeća u narednih 10 godina.

– Ovo je najveći ekološki problem na teritoriji Srbije. Ova deponija je proglašena za jednu od 10 najvećih u svetu, i jedna od dve u Evropi, dok je druga na teritoriji Rusije – ukazao je Vesić.

Planom za upravljanje otpada iz 2011. predviđeno je da se problem Vinče reši za 174 miliona evra iz kredita i dodao da je trenutna gradska vlast uspela da obezbedi 333 miliona evra bez ikavkih zaduženja i rizika za Grad.

– U Evropi postoji oko 400 ovakvih deponija, a mi smo uspeli da dobijemo najpovoljniju i najnižu cenu koja je rađena kroz javno-privatno partnerstvo u Evropi – rekao je Vesić.

Na pitanje novinara da li će Grad za projektna plaćanja davati privatnom partneru za Vinču 38 miliona evra godišnje, gradski menadžer je odgovorio da to nije tačno, već da će Grad plaćati “mnogo manje”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar