GRIP STIGAO U SRBIJU: Prvi slučajevi potvrđeni u Nišu i Beogradu

GRIP STIGAO U SRBIJU: Prvi slučajevi potvrđeni u Nišu i Beogradu

Foto: Printscreen Youtube


Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” saopštio je danas da su potvrđena dva slučaja virusa gripa u Nišu i Beogradu.

U pitanju je tip virusa A(H1)pdm09, a taj soj sadrži i ovogodišnja preporučena vakcina protiv gripa.

Doktorka Dragana Dimitrijević iz “Batuta” rekla je za RTS da su tokom prošle nedelje, od 17. do 23. decembra tom institutu prijavljena 3.963 pacijenta sa simptomima sličnim gripu.

“U skladu sa našim iskustvima iz prethodnih sezona, u narednim nedeljama možemo da očekujemo povećan broj obolelih. Laboratorijska potvrda gripa za ovo doba godine je sasvim očekivana i uobičajena”, napominje Dimitrijević.

U Domu zdravlja u Nišu kazali su da situacija nije alarmantna i da veći broj obolelih očekuju posle Nove godine.

Šef smene u niškom Domu zdravlja Dragana Joksimović Stevanović kazala je agenciji Beta da je povećan broj obolelih od respiratornih virusnih infekcija uobičajnih za ovo doba godine, dok se sporadično javljaju pacijenti sa visokom temperaturom i drugim simptomima koji su karakterisični za grip.

“Od tridesetak pacijenata u jednoj smeni lekara, svega nekoliko je sa simptomima sličnim gripu. Veći broj obolelih od te bolesti očekujemo posle Nove godine”, rekla je Joksimović Stevanović.

Ona je kazala da je vakcinacija protiv gripa na području grada Niša završena pre dve nedelje, a vakcinisano je 6.000 ljudi, što je za 400 više nego prošle godine.

“Sporadično nam se i sada javljaju gradjani koji bi da prime vakcinu, ali su za ovu godinu zakasnili pošto nam je prisustvo gripa u Nišu potvrđeno”, rekla je Joksimović Stevanović.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar