HRVATSKA UDARA ULTIMATUM: Zahtevaju da im damo tenkove, helikoptere, avione…

HRVATSKA UDARA ULTIMATUM: Zahtevaju da im damo tenkove, helikoptere, avione…

YouTube


U Beogradu će 13. septembra biti održan sastanak Međuresorne radne grupe za sprovođenje Aneksa A, Sporazuma o sukcesiji, i očekuje se da će se na skup izaći sa podacima o tome šta spada u vojnu imovinu, kolika je njena vrednost i šta ko traži, prenosi Informer.

To će biti prvi sastanak na temu Aneksa A, od kako je počela deoba, a procenjuje se da će najveće zahteve postaviti Srbija i Hrvatska.

Kako su izračunali hrvatski eksperti, pri tamošnjem Ministarstvu odbrane, vrednost imovine nekadašnje Jugoslovenske armije iznosi 70 milijardi dolara, od čega Zagreb zahteva 10 milijardi – osam od Srbije i dve od Crne Gore.

Između ostalog, potražuju tenkove, artiljeriju, podmornice, brodove…

Koliko je njihova procena tačna, pokazaće arhive bivše SFRJ jer bi, kako očekuju predstavnici bivših republika od Beograda, za ovu priliku trebalo da se otvori dokumentacija, koja je pripadala nekadašnjem Saveznom sekreterijatu za narodnu odbranu, pohranjena u Srbiji.

Od februara, kada je prvi put najavljen skup u Beogradu, iz Zagreba stižu zahtevi za više od 500 tenkova, za helikopterima, kanderima, a od Crne Gore se u naturi traži vraćanje školskog broda “Jadran” i “mig-21” Rudolfa Perešina, prenosi Informer.

Prema tvrdnjama Save Štrpca iz “Veritasa”, samo u Hrvatskoj, Srbi – civili, vojna lica i policija, ostavili su izmedu 40.000 i 50.000 stanova, od čega je veliki deo pripadao vojsci, a za sada je samo 2.000 zahteva iz programa stambenog zbrinjavanja pozitivno rešeno, navodi ovaj list.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar