Srbija
25.09.2018. 15:05
R.E./Večernje novosti/Foto: Printscreen youtube

INICIJATIVA IZ ŠVAJCARSKE POVODOM 70 GODINA OD SMRTI: Milevi Marić novčanica i bista

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Povodom 70 godina od upokojenja Mileve Marić Ajnštajn (Titel,1875 - Cirih, 1948), generalni konzulat Srbije i Udruženje "Tesla Society" u tom švajcarskom gradu pokrenuli su dve inicijative - da se na ciriškom univerzitetu, na kojem je Mileva studirala, postavi njeno poprsje, kao i da Narodna banka Srbije izda novčanicu sa njenim likom.

Kako je "Novostima" u ponedeljak potvrđeno u našem konzulatu, ideja o novčanici nametnula se prošle nedelje kada su se, u organizaciji konzula Zorana Jeremića, Udruženja "Tesla Society", Srpske pravoslavne crkve iz Ciriha i udruženja naših građana, na počivalištu Mileve Marić, na ciriškom groblju Nordhajm,prvi put okupili Milevini i Albertovi unuci i čukununuci.

- Idejno rešenje novčanice izradio je tim Udruženja "Tesla Society" i ono je već prosleđeno Narodnoj banci Srbije, a mi čekamo odgovor - kazao je za "Novosti Petar Stojanović Kajzer iz tog udruženja.

ALBERT AJNŠTAJN IZ SASVIM DRUGAČIJEG UGLA: Pravila koja je Mileva Marić morala da poštuje dok je živela sa genijem

Stojanović, koji je 2004. godine otkrio grobnicu u kojoj Mileva Marić Ajnštajn počiva, napominje da nije presudno koja brojka bi stajala na novčanici. Najvažnije je, smatra on, da se novčanica s njenim likom pojavi "i da se na taj način oda pošta toj izuzetnoj ženi u godini u kojoj se navršava sedam decenija od njenog upokojenja".

Inicijativa o postavljanju biste, odnosno poprsja na zgradu Univerziteta u Cirihu na kojem je Mileva, kao tek peta žena u istoriji ove visokoškolske ustanove, 1896. godine najpre upisala studije medicine, a potom se prebacila na studije matematike i fizike, gde je i upoznala Alberta Ajnštajna,biće uskoro realizovana.

Poprsje je već izrađeno u Beogradu i do kraja godine biće postavljeno na zdanje ciriškog univerziteta.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve