Srbija
10.04.2018. 15:06
R.E

JEDINA ZEMLJA VAN EVROPSKE UNIJE: Srbija učestvuje u formiranju Balkanskog koridora

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U okviru Digitalnog dana koji organizuje Evropska komisija u Briselu danas je dogovorena buduća saradnja sa predstavnicima Bugarske i Grčke oko formiranja zajedničkog transportnog koridora za implementaciju različitih tehnologija, gde poseban zadatak predstavlja testiranje u oblasti autonomnih i povezanih vozila.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić se zahvalila evropskoj komesarki za digitalno društvo i ekonomiju Mariji Gabrijel na podršci za što aktivnije učešće Srbije u evropskim projektima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

“Srbija je danas u Briselu usaglasila tekst Pisma o namerama za 5G koridor koji ćemo potpisati sa Grčkom i Bugarskom i na ovaj način će postati jedina zemlja van EU koja je potpisnica ovakvog sporazuma. Ovaj događaj vidimo kao podršku i podstrek politici koju naša zemlja vodi i ovo je jedno veliko ohrabrenje za Srbiju na njenom evropskom putu“, izjavila je državna sekretarka.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Akcenat je stavljen na testiranje prekogranične vožnje automobila bez vozača, u vozilima koja imaju duple komande. Takođe, predstavljen je i razvoj mreže mobilnih sistema četvrte i pete generacije i frekvencijski opsezi koji će biti korišćeni.

U okviru Digitalnog dana, drugog po redu, raspravljalo se i o novim pravcima razvoja nauke, istraživanja i realizacije testiranih tehnologija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
16°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve