Srbija
18.04.2018. 12:38
R.E:/Beta/ Foto: Beta

KROZ BESPUĆE KOPAONIKA: Otac sa maloletnim ćerkama svakog dana pešači osam kilometra do predškolskog

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Otac dve devojčice Života Jović (42) iz kuršumlijskog planinskog sela Seoce, svakog jutra sa svojim čerkama pešači do Kuršumlije, kako bi ih odveo u predškolsko, koje je od tog sela udaljeno oko 40 kilometra.

Porodična kuća Jovića nalazi se u planinskom selu, u kojem nemaju komšije, a Života svakog jutra čerke Tamaru i Teodoru u naručju, ili pešiće vodi osam kilometara kroz bespuće Kopaonika do asfaltnog puta, jer nema autobuskog prevoza.

"Teško mi sve to pada, nosim obe, jednu, pa drugu, pa onda malo hodaju same. Preplačem ceo put, okrećem glavu da ne vide moje suze. Kad stignemo do asfaltnog puta, čekamo da naiđe bilo kakav prevoz. Svako hoće da nas poveze, uglavnom drvoseče sa kamionima", kazao je Jović.

On dodaje da ćerke svakog dana čeka ispred predškolskog u Kuršumliji, nakon čega ih ponovo istim putem vraća nazad za Seoce.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(BETAPHOTO/LJILJANA DANILOVIC/MO)

Majka Sanja Jović (39) je rekla da svakog dana u strepnji čeka da se vrate u selo.

"Gotovo nikad nisu stigli kući pre mraka. Svakakve me misli muče, da nisu sreli vuka ili divlje svinje. Svašta ovde ima, pa krenem im u susret sama kroz šumu", istakla je ona.

Prema njihovim rečima, za pomoć su se svima obraćali, kako opštini Kuršumlija, tako i Centru za socijalni rad, Crvenom krstu, ali se svako obraćanje završilo na obećanjima.

Dodaju da su tražili stambeni prostor u Kuršumliji ili prevoz za devojčice, ali i pomoć u hrani.

Porodica Jović živi u oronuloj staroj kući, a preživljavaju od nadnica koje Života zaradi vikendom, kada devojčice ne idu u predškolsko ili kada je raspust, dok tokom leta obradjuju plantažu malina.

Ove zime stanovali su u kući jednog rodjaka koji im to nije naplaćivao, ali im je on otkazao stan, pa su morali da se vrate na planinu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
13°C
14.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve