LOVAČKA PRIČA IZ BABUŠNICE KOJA JE POSTALA ISTINITA: Lovci se zapričali u kafani uz čašicu, lovina vepra nestala sa krova džipa

LOVAČKA PRIČA IZ BABUŠNICE KOJA JE POSTALA ISTINITA: Lovci se zapričali u kafani uz čašicu, lovina vepra nestala sa krova džipa

Foto: Printscreen Facebook


Jedna uspešna lovačka priča iz Babušnice, ovih dana završila se potpuno nesvakidašnje. Grupi lovaca koja je lovila divlje svinje u ataru sela Raljin ukradena je lovina – divlji vepar od devedesetak kilograma. Vepar se nalazio na “rol baru” džipa parkiranog ispred seoske prodavnice u selu Dragince, gde su lovci nakon uspešnog lova svratili da se osveže.

Kako Pirotske vesti saznaju, lovci su nakon uspešnog lova svratili do seoske prodavnice u selu Draginac kako bi se pohvalili meštanima i kolegama lovcima ulovom i osvežili nakon napornog lova. Vepar od devedesetak kilograma bio je ispred prodavnice na “rol baru” od džipa kojim su lovci išli u lov.

-Ovo je rutina svih lovaca koji love u ovom delu Babušnice. Nakon lova uvek se svrati na osveženje u lokalnu prodavnicu na “čašicu razgovora”, razmenu iskustava sa lovcima koji tog dana nisu bili u lovu. Lovci su se malo “zasedeli” odnosno zapričali, što su iskoristili nepoznati lopovi i čim je pao prvi mrak, ukrali im divlju svinju. Kada su izašli iz prodavnice nisu mogli da veruju je odstreljena divlja svinja  “dobila noge”- kaže za Pirotske vesti izvor iz Babušnice.

Istog dana na istom području odstreljena je divlja svinja za koju je utvrđeno da je zaražena trihinelom.

– Velika je verovatnoća da ukradeni divlji vepar i odstreljena divlja svinja kod koje je utvrđeno prisustvo trihinele, pripadaju istom čoporu, pa postoji opasnost da je i ukradeni vepar zaražen trihinelom, koja može biti veoma opasna po čovekovo zdravlje – kaže jedan iskusni lovac iz babušničkog kraja i dodaje:

-Svi lovci kada odstrele divljač, posebno divlje svinje, obavezno lovinu predaju ovdašnjem Lovačkom udruženju gde u komorama meso stoji sve dok se ne proveri da li je zaraženo trihinelom. Tek kada stignu rezultati da je sve u redu, onda se meso odstreljene divljači vraća lovcima i može se koristiti za ljudsku upotrebu, u suprotnom se uništava. Meso ukradenog vepra nije provereno na prisustvo trihinele pa postoji verovatnoća, s obzirom da verovatno pripada istom čoporu, da je i ono zaraženo trihinelom – kaže ovaj lovac.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar