Srbija
18.03.2019. 18:44
R.E./Beta

MEŠTANI MESTA JELAŠNICA KOD NIŠA NA NOGAMA: Protestvuju zbog pripajanja škole stare 140 godina

jelasnica.png

Nekoliko desetina meštana Jelašnice kraj Niša okupilo se danas ispred škole "Đuro Jakšić" zahtevajući da se ta škola, koja postoji 140 godina ne pripoji školi "Ivan Goran Kovačić" u Niškoj Banji. Predlog nove mreže osnovnih škola na području grada Niša koju je prošle nedelje usvojilo Gradsko veće, a koja predviđa pripajanje pet niških seoskih škola gradskim, izazvala je veliko ogorčenje meštana i protest najpre u Gabrovcu, a potom i u Jelašnici.

Roditelji osnovaca iz Jelašnice organizovali su proteklih dana i potpisivanje peticije za opstanak škole "Đuro Jakšić" i sakupili više od 1.200 potpisa žitelja Jelašnice, ali i meštana susednih sela - Proseka, Čukljenika, Bancareva, Kunovice, Gornje i Donje Studene.

Roditelji su istakli na protestu da se pripajanjem škole u Jelašnici, školi u Niškoj Banji dodatno pogoršava položaj žitelja tog mesta.

"Za svaku potvrdu, za sve što nam treba iz školske administracije moraćemo da idemo u Nišku Banju. Pre škole su nam uzeli dečju zubnu ambulantu i pedijatriju. Hteli su i poštu da nam uzmu i za nju smo morali da se borimo. Sve nam uzimaju i sele u Niš i i Nišku Banju, a pričaju da žele da im ljudi ostanu na selu", izjavio je jedan od okupljenih meštana.  Predsednik Saveta roditelja Vladimir Krstić rekao je agenciji Beta da je činjenica da škola "Đuro Jakšić" u Jelašnici ne ispunjava sve uslove da bi ostala matična škola, ali da uslove koje propisuje uredba Vlade ne ispunjava ukupno 17 škola na području Niša, a predloženo je pripajanje jedino pet seoskih škola.

"Škola u Jelašnici ispunjava neke od uslova, a to je da ima više od 16 odeljenja i na dva kilometra od nje nema druge škole. Pored toga ona ima 140 godina tradicije, a tradicija i nenarušavanje lokalne specifičnosti su takodje kriterijumi", istakao je Krstić.

On je kazao da je jedan od argumenata za opstanak škole u Jelašnici i to što su njeni učenici, a ima ih ukupno nešto više od 200, već godinama medju najboljim u niškom kraju i u Srbiji u sportu, matematici, fizici i drugim predmetima. Krstić je dodao da su se meštani danas sastali sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem i dobili obećanje da će njihov zahtev za opstanak škole biti ispunjen.

Nova mreža osnovnih škola na području grada Niša jedna je od tačaka dnevnog reda sutrašnje sednice gradske skupštine.

Prema odluci Gradskog veća, škola "Branko Radičević" u Gabrovcu trebalo bi da bude pripojena školi "Sreten Mladenović Mika" u Nišu, škola "Jovan Jovanović Zmaj" u Malči školi "Vožd Karađorđe" u Matejevcu, škola "Vojislav Ilić mladji" u Humu niškoj školi "Ivo Andrić", škola "Đuro Jakšić" u Jelašnici školi "Ivan Goran Kovačić" u Niškoj Banji, a škola "Stevan Sindjelić" u Kamenici školi "Stefan Nemanja" u Nišu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
09.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve