Srbija
24.07.2018. 17:45
R.E./Beta

NAKON REKONSTRUKCIJE VREDNE VIŠE OD 5 MILIONA DINARA, MUZEJ U VRANJU OTVOREN ZA POSETIOCE

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Rekonstrukcija Muzej kuće Bore Stankovića za koju je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije obezbedilo pet miliona dinara je pri kraju i objekat će za posetioce biti otvoren za desetak dana, rekao je danas agenciji Beta direktor Javne ustanove Narodni muzej Saša Stamenković.
Stamenković je kazao da nakon otvaranja neće moći da se primeti razlika u odnosu na prethodno stanje čuvene Baba Zlatine kuće u kojoj je živeo vranjski pisac Bora Stanković zato što su i posle rekonstrukcije, dvorište, kuća, okolni zid, kao i bunar zadržali originalni izgled.

"Rekonstruisana je kaldrma u dvorištu, drvena gradja na bunaru, na zgradi je zamenjena medjuspratna konstrukcija izmedju podruma i gostinske i Baba Zlatine sobe, celokupna stolarija je prefarbana, zamenjena je ćeramida na krovu i pomoćnoj zgradi. Kompletno je zamenjen i zid sa susednom kućom koji je zadržao originalni izgled sa ciglom od ćerpiča", kazao je Stamenković.

On je kazao da će postavka u Muzej kući Bore Stankovića i nakon završene rekonstrukcije ostati ista, a da će posetioci osim originalnog izgleda kuće i dvorišta u kome je odrastao poznati vranjski pisac moći da vide, kao i ranije, gostinsku i Baba Zlatinu sobu unutar kuće, koje su nameštene i opremljene pokućstvom i nameštajem iz doba kada je kuća gradjena.

Stamenković je naveo da je u toku i rekonstrukcija zgrade Selamluka, u kojoj je smešten Narodni muzej u Vranju, za koju se očekuje da će biti završena do kraja godine.

"I Selamluk će zadržati svoj originalni izgled nakon završene rekonstrukcije osim što će zgrada dobiti modernizovanu elektromrežu i protivpožarni sistem. U dosadašnjim radovima učvršćena je zgrada, zamenjen je drveni stub na ulazu koji je bio pao i uradjeno je novo stepenište od kamena", rekao je Stamenković.

Za renoviranje zgrade Selamluka, u kome je smešten Narodni muzej u Vranju, Ministarstvo kulture izdvojilo je pet miliona dinara, dok je iz budžeta grada izdvojeno još tri miliona dinara.

Muzej kuća Bore Stankovića izgradjena je 1855. godine i nalazi se u Baba Zlatinoj ulici, koja je takodje zadržala originalni izgled iz tog doba i jedina je kaldrmisana ulica u Vranju, dok se zgrada Selamluka u kojoj se nalazi Narodni muzej nalazi u centru Vranja i potiče iz 1760. godine, a podigao je poslednji turski namesnik u Vranju Raif Beg Džinić.

Obe zgrade su pod upravom Javne ustanove Narodni muzej u Vranju i nezaobilazni su deo turističke ponude grada.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
4°C
29.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve